• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۵۱۵۱۹۲
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۷
اقتصادی » آب و انرژی

افزایش ۶ درجه‌ای دمای مرکز تهران در ۵ سال گذشته

استاد هواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران با بیان اینکه گرمایش جهانی در ایران دو برابر میانگین جهان است، افزود: دمای مرکز تهران طی ۵۰ سال گذشته ۶ درجه افزایش پیدا کرده است.

افزایش ۶ درجه‌ای دمای مرکز تهران در ۵ سال گذشته

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمد سلیقه در خصوص افزایش میانگین دمای جهانی طی یک قرن گذشته و پیامد‌های آن گفت: در شرایطی که میانگین افزایش دمای جهانی طی یک قرن گذشته کمتر از یک درجه بوده است، ایران با دو برابر این میزان گرمایش مواجه شده که زنگ خطری برای مصرف بی‌رویه برق در کشور است.

استاد هواشناسی دانشگاه خوارزمی با اشاره به روند صعودی دمای زمین اظهار کرد: از سال ۱۹۷۰ که موضوع گرمایش جهانی مطرح شده است، بررسی‌ها نشان می‌دهد طی صد سال اخیر حدود ۰.۷۴ درجه افزایش دما در سطح جهانی رخ داده است؛ اما در ایران این عدد تقریباً دو برابر میانگین جهانی بوده و طی پنجاه سال گذشته دمای کشور حدود ۲ درجه افزایش یافته است.

وی با تأکید بر این‌که پدیده «جزیره حرارتی» در کلان‌شهر‌ها نیز به افزایش دما دامن زده است، افزود: در شهر‌هایی مثل تهران، هم گرمایش جهانی و هم جزیره حرارتی در کنار هم اثر گذاشته‌اند، به‌گونه‌ای که در مرکز تهران طی ۵۰ سال گذشته حدود ۶ درجه افزایش دما ثبت شده است. در قم نیز عددی حدود ۳.۹ درجه و در برخی دیگر از شهر‌ها حتی ۵ تا ۶ درجه گزارش شده که نگران‌کننده است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: جزیره حرارتی نتیجه استفاده گسترده از سوخت‌های فسیلی، حمل‌ونقل شهری و گرمایش و سرمایش بی‌رویه در مناطق شهری است. از سوی دیگر، نابودی پوشش گیاهی اطراف شهر‌ها و جایگزینی آن با سازه‌های ساختمانی باعث شده است انرژی تابشی خورشید مستقیماً به گرمای محسوس تبدیل شود، در حالی که پیش‌تر، وجود زمین‌های کشاورزی و رطوبت باعث جذب این انرژی به‌صورت گرمای نهان و نامحسوس می‌شد.

به گفته سلیقه، همین عوامل باعث افزایش شدید مصرف انرژی در شهر‌ها شده‌اند. در گذشته، مردم شب‌ها روی پشت‌بام می‌خوابیدند یا از زیرزمین برای خنک‌سازی استفاده می‌کردند و نیازی به مصرف انرژی زیاد نبود. بعد‌ها کولر‌های آبی رواج یافت که مصرف چندانی نداشتند، اما اکنون با شدت گرفتن گرما، حتی کولر آبی هم پاسخگو نیست و مردم به کولر‌های گازی پناه آورده‌اند که چندین برابر برق مصرف می‌کنند.

وی با اشاره به پیامد‌های این روند گفت: این وضعیت باعث شده است کشور در تأمین انرژی با ناترازی جدی مواجه شود. به‌ویژه در مناطق جنوبی که همیشه گرم بوده است و اکنون شهر‌های داخلی هم به مصرف بالا رسیده‌اند.

استاد آب و هواشناسی دانشگاه خوارزمی تهران با اشاره به نقش موثر فرایند گرمایش جهانی در افزایش کمینه و بیشینه دما در ایران اضافه کرد: پژوهش‌های دانشگاهی نشان می‌دهد دمای کمینه در اکثر مناطق ایران در سال‌های گذشته روندی افزایشی داشته و همین موضوع به افزایش مصرف انرژی و تولید بیشتر گاز‌های گلخانه‌ای کمک می‌کند.

سلیقه در بخش پایانی سخنان خود بر لزوم مدیریت مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: ساختمان‌های بزرگ با پنجره‌های بزرگ و آفتاب‌گیر، مصرف انرژی بالایی دارند. اگر مردم بتوانند فقط فضای محدودی از خانه را خنک کنند و در ادارات نیز دمای کولر‌های گازی را روی درجه پایین تنظیم نکنند، مصرف برق به‌طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. همین تغییرات ساده در سبک مصرف می‌تواند از فشار بر شبکه برق بکاهد.

افزایش ۶ درجه‌ای دمای مرکز تهران در ۵ سال گذشته

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
یادواره شهدای آهندان لاهیجان
هم‌نوایی مردم کرمان در مشاغل مختلف، برای حضور در جشن انقلاب
کشف ۱۷۵ قطعه عتیقه تقلبی در مراغه
پایتخت مقاومت آماده خلق حماسه در یوم ا... ۲۲ بهمن
ادامه روند افزایش دمای هوا در سمنان
کشف بیش از ۸۰ دستگاه انواع موتور کشاورزی قاچاق در آستانه اشرفیه
محفل انس با قرآن کریم در بخش لوشان
صدای مراسم جشن و شادی از گوشه، گوشه ایلام به گوش می‌رسد
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۲۰ بهمن ۱۴۰۴
درخشش زنجانی‌ها در برگزیدگان ملی تولیدات دامی ۱۴۰۴
جشنی به شکرانه رسیدن به بلوغ دینی و بلوغ سیاسی در چابکسر
نمایشگاه دستاوردهای ایران قوی در کرمان
شب‌های بله برون در یادمان شهدای شلمچه
برگزاری جشنواره فرهنگی‌ـ‌ورزشی دختران فاطمی به میزبانی ناحیه حضرت رسول (ص)
تب و تاب ایلامی‌ها برای برگزاری یک دورهمی باشکوه
همه پیامبران آمده‌اند تا عدالت را در جامعه پیاده کنند
انقلاب اسلامی، بازگشت به هویت ایرانی و‌ اسلامی خودمان‌ بود
دیدار‌های مهم دبیر شورای عالی امنیت ملی در عمان
تاکید گیلانیان برای حضور پرشور در راهپیمایی ۲۲ بهمن
یادواره شهدای روستاهای املش
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
۲۲ بهمن شکوه ملت ایران را مضاعف و دشمنان را مایوس می‌کند
زمین لرزه دقایقی قبل بندرعباس را لرزاند
پیش‌بینی بارش برف و باران در مناطقی از کشور
واکنش پلیس به خبر قتل یک دختر ۲۲ ساله
تمهیدات ترافیکی روز ۲۲ بهمن
تامین مسکن کارکنان، از اولویت‌های فراجا است
الحاق ناوگان پهپادی به جمعیت هلال احمر ایران
اجرای سرود ۱۳۵۷ نفره دانش‌آموزان دختر در شیراز
مناظر استرالیا از آسمان
کشف نوعی سنگ قیمتی در افغانستان
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است
اژه‌ای: پرونده اغتشاشگران سریع‌تر تعیین تکلیف شود
اجرای حکم قطعی شکوری راد، بهزادیان‌نژاد و کروبی
الحاق ۱۰۰ فروند پهپاد امدادی به ناوگان هلال احمر
اضافه شدن بالگرد‌های دید در شب به ناوگان جمعیت هلال احمر، به زودی
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید  (۱ نظر)
۱۰۴ مرکز آماده خرید و دریافت گندم از کشاورزان خوزستان  (۱ نظر)
بازداشت ۱۱ عضو گروهک تروریستی پژاک در استان کرمانشاه  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
ارز ترجیحی حذف نشده و به سبد کالای خانوار رفته است  (۱ نظر)
لاوروف: پرونده اپستین چهره شیطانی غرب را برملا کرد  (۱ نظر)
افتتاح طرحهای دهه فجر در استان کرمان  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
اسلامی: خروج اورانیوم ۶۰ درصد از کشور در دستور کار نیست  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)