فردا؛ نخستین ماهگرفتگی سال ۱۴۰۳ در ایران
ماهگرفتگی جزئی بامداد فردا چهارشنبه، ۲۸ شهریور ۱۴۰۳، به وقوع میپیوندد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، مسئول رصد خانه دانشگاه یاسوج با اشاره به اینکه در پدیده ماه گرفتگی بامداد فردا، تنها بخش کوچکی از ماه در سایه زمین قرار می گیرد به همین دلیل خسوف قابل توجهی نخواهد بود گفت: در استان کهگیلویه و بویراحمد و یاسوج طلوع آفتاب در ساعت ۵ و ۵۰ دقیقه است، شرایط رصد فراهم نیست.آقای سروش افزود: ماهگرفتگی با مرحله ماهگرفتگی نیمسایهای آغاز میشود که برای چشم انسان چندان محسوس نیست.
وی ادامه داد: زمان ورود ماه به سایه زمین ساعت ۵:۴۳ بامداد، اوج گرفتگی در ساعت ۶:۱۴ بامداد و پایان آن ساعت ۶:۴۶ بامداد به وقت ایران است.
مسئول رصد خانه دانشگاه یاسوج گفت: با توجه به طلوع خورشید در ساعت ۵:۴۹، در تهران و بسیاری از مناطق ایران فرصت کمی برای مشاهده این پدیده وجود دارد.
به گفته وی در نیمه شرقی کشور، این ماهگرفتگی قابل مشاهده نخواهد بود و در نیمه غربی نیز به دلیل روشنایی بامدادی و نزدیکی به طلوع خورشید، شرایط مناسب برای رصد آن فراهم نیست.
این پدیده در قارههای آمریکا، اروپا، آفریقا و بخشهایی از آسیا قابل مشاهده است.
سروش ادامه داد: همچنین، در شامگاه سهشنبه، ۲۷ شهریور، پدیده «اَبَرماه» (Supermoon) به وقوع خواهد پیوست که اولین ابرماه سال جاری است.
ابرماه به ماه کامل گفته میشود که در نزدیکترین فاصله مداری به زمین قرار دارد و حدود ۳۰ درصد درخشانتر و ۱۲ تا ۱۴ درصد بزرگتر از ماههای کامل دیگر است.
این پدیده به دلیل نزدیکی ماه به زمین و بزرگتر به نظر رسیدن آن در هنگام طلوع و غروب، توجه عکاسان نجومی و علاقهمندان به پدیدههای آسمانی را جلب خواهد کرد.
این ماهگرفتگی جزئی، اولین ماهگرفتگی قابل مشاهده در ایران برای امسال است و ماهگرفتگیهای بعدی که شامل ماهگرفتگی کلی نیز میشود، در سالهای آینده در ایران قابل مشاهده خواهد بود.