پخش زنده
امروز: -
نماینده جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در ایران گفت: اولویت رئیس جمهور آمریکا، توقف جنگ در نوار غزه و به پایان رسیدن بحران انسانی در فلسطین نیست، بلکه برنده شدن در انتخابات ریاست جمهوری است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای خالد قدومی در ارتباط تصویری با برنامه «جهان امروز» سه شنبه شب شبکه خبر با موضوع «طرح بایدن برای آتش بس» به پرسشها درباره این موضوع، پاسخ داد. متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
سؤال: ابهامات متعددی وجود دارد، روزهای گذشته این ابهامات بیشتر هم شده است. فکر میکنید این طرح از کجا آمده است، ابتکار عمل جو بایدن بوده است، برای اینکه نزدیک به انتخابات میشود، یک توافقی را میخواهد تحمیل کند به نتانیاهو تا خودش را نجات دهد یا نه، بایدن صرفاً وسیلهای بوده است که همان طرح نتانیاهو برای خروج از باتلاق بیان کند؟
قدومی: یک مسئله ریشهای را باید مدنظر داشته باشیم. بحران انسانی در غزه امروز بعد از ۹ ماه، توقف جنگ چیزی طبیعی است و باید مسئله انسانی تحقق یابد. حتی به طرح بایدن برسد و طرح نتانیاهو و طرح دیگران. ما میبینیم در سازمان ملل امریکا و اسرائیل در حال انزوا هستند، کل دنیا، حتی خود سازمان ملل، دادگاه لاهه، همه جا، سازمانهای بین المللی یک قرارداد واحد دارد، توقف جنگ که امروز ما شاهد هستیم که بایدن میگوید میشود یا نمیشود و نتانیاهو میگوید میشود یا نمیشود.
سؤال: یعنی فارغ از بحث توافق، توقف نسل کشی یک امر بین المللی و واضح است؟
قدومی: بله. تصویب شده است ولی الان به دلیل رهبران اسرائیل و خود بایدن ما به این نتیجه نتوانسته ایم برسیم. ماه پنجم میمیلادی، میانجی گرها قطریها و مصریها که پیشنهاد دادند، یکی دو ماه پیش، آن پیشنهاد را خواندیم و بررسی کردیم، ششم مییعنی روز بعد از آن موافقت دادیم. میانجیها به ما اطلاع دادند که این پیشنهاد بعد از بررسی با امریکاییها داده ایم و فارغ از بحث و قولهایی که اولاً چراغ سبز از اسرائیلیها گرفتند.
سؤال: یعنی شما میگویید با چیزی موافقت کرده بودید که خود امریکاییها پیشنهاد دهنده آن بودند و با آن موافق بودند؟
قدومی: بله که ما موافقت کردیم. پیش بینی میکردند که حماس موافقت میکند، چون شرایط اصلی چهارگانه در این پیشنهاد بود، توقف دائمی جنگ، مثلاً واژه دیگری استفاده کرده بودند، به جای توقف جنگ میگویند آرامش دو طرفه، دوم بازگشت آوارگان از شمال به جنوب رفته اند، باز کردن گذرگاه رفح، مسئله ورود امدادهای بشردوستانه، ما هم گفتیم که عالی است، موافقت کردیم، سه مرحلهای است، چهار مرحلهای است، مضمون آن چیست، اعمال آن چطوری است، آن بحث دیگری است. ولی روز دوم نتانیاهو رفته است سراغ مجرمانه علیه رفح که امروز دهها شهید داریم، بیش از ۱۵۰ شهید داریم که در ظرفیت ۲۴ روز است، مفقودین بیشتر هستند، اسراء بیشتر هستند، خانم و کودکان، الان هم منجر به طرح جدید بایدن است، طرح جدید نداریم.
سؤال: آن طرحی که یک ماه پیش شما با آن موافقت کرده بودید، چه سرنوشتی پیدا کرد؟
قدومی: نتانیاهو موافقت نکرد و سراغ حمله به رفح رفته است. الان آقای بایدن در سخنرانی جدیدشان پیشنهاد دادند، ما گفتیم که این مسئله مثبت است، بعد که دیدیم اگر این واقعاً پیشنهاد بعد از موافقت نتانیاهو است و متضمن آن شرایط چهارگانه است، ما اصلاً حرف جدیدی نداریم، نیاز به مذاکرات و بحث و بررسی جدید نداریم. الان باید اسرائیل و نتانیاهو و بایدن باید جواب بدهند. بایدن یک روز میگوید که مثلاً اسرائیل درست است، روز دوم میگوید نه، نتانیاهو بد است، چرا؟
سؤال: اینجا یک ابهامی وجود دارد، اینکه مقامات امریکایی وقتی این طرح را مطرح کردند، یک طوری موافقت اسرائیل را با این طرح اعلام کردند. ولی همین اینکه صحبتهای بایدن منتشر و بیان کرد، دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی بیانیه داد و گفت نه، ما این جنگ را تا پایان ادامه میدهیم.
قدومی: پارادوکس واضح است، گفته اند اصلاً بایدن وضعیت میدان را نمیشناسد، یعنی توهین به بایدن است، ولی بعد در نیویورک دیروز یک مصاحبه انجام داده اند، میگویند ما با نتانیاهو بررسی میکنیم تا به پایان جنگ برسیم ولی نتانیاهو همانطور امروز که ما یک معاون اول ایشان که اعلام کرد که تا نرسیدن به اهداف جنگ، ما این جنگ را متوقف نمیکنیم، هدف جنگ چه است، نابودی غزه، نابودی مقاومت و پس گرفتن اسرا. هشت ماه که به این اهداف نرسیده است، امروز چطوری به این توافق برسیم، به این نتیجه میرسیم که بنده ده بار گفته ام، مسئله محتوای مذاکرات نیست، مسئله اصلی روش تفکر رهبران فاسد و افراط گرای اسرائیلی است که نمیخواهند که به تفاهم برسند.
سؤال: یعنی تمام این حرفهایی که در این مدت در مورد توافق و مذاکرات میزنند، به نوعی وقت تلف کردن و یک پوشش است که همان جنگ را ادامه دهند؟
قدومی: بله. این یک سؤال بزرگ است، ۲۶ میلیارد دلار بودجه جنگ را جدید تصویب کرده اند از طرف امریکا، دیروز تفاهم فراهم کردن جنگنده اف ۳۵ هم امضاء شده است از طرف امریکا، چطور بگویم که امریکا دنبال توقف جنگ است، که اگر امریکا میخواهد جنگ توقف پیدا کند، چرا اسلحه فراهم میکند برای اسرائیل؛ لذا به این حقیقت میرسیم که امروز اختلاف بین نتانیاهو و بایدن نه برای قتل و کشتار فلسطینیها است، همان مسئله روز دوم جنگ و به تعبیر خود امریکاییها که بعد از جنگ حماس باید باشد یا نباشد، دولت باید باشد یا نباشد، این را باید فلسطینیها تعیین کننده باشند، ربط به امریکا و اسرائیل ندارد، این قربانی ها، این خانواده شهداء آینده فلسطین را تعیین میکنند، نه آقای بایدن و نه نتانیاهوی مجرم. مشکل اصلی نتانیاهو، دهم ماه ژوئن است که نمایندگان یا کاندیدهای انتخابات رییس جمهور آینده را باید اعلام کند. به همین دلیل یک طرح جدید آمده است که اصلاً جدید نیست، همان تفاهمی است که ما با آن موافقت کرده ایم. دوستان در قطر دیروز که اعلام کردند یک چیز جدید از طرف اسرائیل اصلاً قابل بررسی نیست.
سؤال: یعنی دیروز چیز جدیدی به حماس...
قدومی: متوجه شدیم که اسرائیل توقف جنگ را موافقت کرده است.
سؤال: یعنی آن شرط اصلی و جزء اصلی هر توافقی برای این ماجرا را نمیخواهد هنوز بپذیرد؟
قدومی: بنده که توضیح دادم، یک چیز داریم به اسم نیازهای مذاکره و یکی مطالبات است، به مطالبات ما نرسیده ایم. مسئله حل سیاسی و تبادل اسراء و بندرگاه و بازگشت را هنوز نرسیده ایم. یکی نیازهای اصلی مذاکرات که شما متوجه شدید طرفین راضی هستند که به مذاکرات برود، همان چهارگانه، توقف جنگ، خروج نیروهای اسرائیل، موافقت برای بازگشت آوارگان و باز کردن گذرگاه رفح، این چهار شرط به جایی اینکه تحقق یابد، ۲۴ روز پیش، گذرگاه رفح توسط نیروهای اسرائیلی اشغال شده است، این مسئله اصلی است.
سؤال: یعنی شما میگویید اسرائیل آن پایه و اساس و مبنای هر توافقی را حاضر نمیشود بپذیرد که تازه بحث به آن جزئیات برسد؟
قدومی: این اصلاً روش خود اسرائیل است در منش از ۷۴ سال، حتی دوستان عزیز که رفته اند سال ۹۱ میلادی سمت مذاکره و سمت سازش. تا به امروز اسرائیل فقط دنبال کسب وقت بوده است یا چهره اش بهتر شود که در سازمان ملل یا در سطح جهانی که ما اهل مذاکره هستیم، کدام مذاکره، مذاکره نیاز دارد که کوتاهی بدهد. الان که جنگ هشت ماه شده است، ۳۶ هزار شهید داده ایم، ۱۰ هزار مفقود، امروز تقریباً ۵۰۰ شهید داریم در کرانه باختری بعد از هفتم اکتبر، ربطی به طوفان الاقصی ندارد، اسرای ما به ۹ هزار رسید، این روش و رفتار اسرائیل با حمایت کامل امریکا است.
سؤال: انگیزه و نیت بایدن برای چنین نمایشی را چه میدانید؟
قدومی: نیت نمیدانیم ولی چیزی که عرض کردم، این بودجه ۲۶ میلیارد دلار و تفاهم آنهاست.
سؤال: یعنی رفتار با حرفها تطابق ندارد؟
قدومی: بله، پارادوکس زیاد داریم، میگویند این جنگ باید متوقف شود، برای توقف باید فشار دیپلماسی باشد، توقف جنگ علیه اسرائیل از طرف امریکا نیست، چون امریکا و اسرائیل فرقی ندارند. اولویت بایدن انتخابات بود، اولویت بایدن توقف جنگ و به پایان رسیدن بحران انسانی در فلسطین نیست و این برای ما واضح و آشکار است.
سؤال: دیروز هم بایدن گفت ما هنوز فکر نمیکنیم که اسرائیل جرائم جنگی انجام میدهد؟
قدومی: متوجه شدیم که فضا و یک محیط برای مذاکرات ندارند.
سؤال: یک بحثی این یکی دو روز داشتیم، دیروز بیانیه عجیبی از سوی یکی از آن جریانات سازش منتشر شد و زیر سؤال برده که عملیات طوفان الاقصی توانسته است روند عادی سازی را به شکست بکشاند. بعد همزمان میدیدیم دیشب یکی از شبکههای خبری بین المللی آر تی آمد همین را به موضوع گفتگویش تبدیل کرد و مخاطبان عرب در این نظرسنجی شرکت کردند و ۷۷ درصد گفته بودند که بله این عملیات طوفان الاقصی آن طرح عادی سازی را به شکست کشانده است. شما در حماس درباره این ماجرا و حقیقت چه فکری میکنید؟
قدومی: ببینید بزرگتر از مسائل عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، فراموش کردن مسئله فلسطین است. قبل از هفتم اکتبر ما شاهد تفاهمات به این روش بودند که اصلاً مسئله فلسطین را فراموش کردند. رژیمهای منطقه دنبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی رفتند، نتانیاهو به صورت آشکارا و رسانهای مسئله ما با فلسطینیها نیست و با عربها است و فلسطینیها بعداً مانند اقلیتها در کشور یهودی به نام اسرائیل هستند. این خیلی خطرناک است، یعنی به معنای دیگر، نه بحث سازش، نه مسئله حل دو کشور، نه مسئله یک کشور، نه مسئله رفراندوم، ...
سؤال: یعنی کلاً مسئله فلسطین را به فراموشی میسپردند؟
قدومی: بله، لذا مسئله هفتم اکتبر این طوفان آمد به این دلیل بود، ۷۴ سال جرائم جنگی ادامه خواهد یافت و از طرف اسرائیل علیه فلسطینیها و مسائل سیاسی و دیپلماسی فلج شده، موفق نشده است، رفته ایم سراغ حل اینکه ما باید از خودمان دفاع کنیم، بعد دنیا متوجه شد که چنین چیزی در فلسطین اتفاق افتاد. آمدند اتفاقات جغرافیایی ۳۶۵ کیلومتر در غزه ولی اثر آن منطقهای و جهانی شده است.
سؤال: به عنوان یک فلسطینی، فارغ از جایگاهی که در حماس دارید، فکر میکنید که امام چه اثر و تغییری در ماجرای فلسطین در جهان ایجاد کرد؟
قدومی: امام زمانی که با دوستان خودش آمد در اقتدار، برای ما و فلسطینی ها، آن موقع در حدود ۱۰ سال بودم، در تلویزیون میدیدم که یک شخصیت عمامه مشکی ولی مردم کلاً همراه او بودند و اسم فلسطین میآورند و پیروزی انقلاب و تحویل سفارت و غیره، تا حد عمر بنده بوده است که این را یک دوست جدید ما آمده است در صحنه.
سؤال: یعنی فلسطین یک دوست و همراه پیدا کرد؟
قدومی: بله، بعد از مدرسه و دانشگاه دیدیم که واقعاً این بنده خدا قبل از حتی تعیین سمت و سوی این دولت جدید یا این کشور جدید هویت آشکارای این انقلاب اسلامی را تعیین کردند. هویت و عنوان اصلی آن چه بود، قدس، فلسطین، این بنده خدا که تا الان که ایران وجود ندارد میتواند بگوید که من وسط آسیا هستم، ولی سمت و سوی و جهت این انقلاب اسلامی را تعیین کردند، یعنی هویت جدید، یعنی هم پیمانی جدید، با اسرائیل به جای دوست، دشمن شده است، با امریکا دشمن شده است و با فلسطینیها دوست شده است، فلسطین در فضای ایران آمده است، این برای ما خیلی مهم است. دور از مسائل سیاسی و فکری است. بعد که دیدیم که چطوری است که مردم ما به سمت انتفاضه و فعالیتهای فراوان در داخل فلسطین ایجاد شده است. دوستان ما در بریتانیا و امریکا که به دلیل حضور انقلاب اسلامی ایران در منطقه یک خبر خوب گرفته اند که برای ما در فلسطین است، منظورم دوستان ما دوستان فلسطینی ها؛ لذا به نظر بنده وجود انقلاب اسلامی ایران در تاریخ نبرد مواجهه با رژیم صهیونیستی برای ما فلسطینیها یک عنصر و ستون خیلی مهم اضافه شده است.
سؤال: اگر نکتهای باقی مانده است بفرمایید.
قدومی: الان از سال ۶۷ میلادی تا به امروز ما که ۱۶ هزار زن، زندان شده اند توسط این رژیم صهیونیستی، در مقابل چند تا اسیر اسرائیلی به دست مقاومت آمده است، دنیا همه با هم دنبال این چند اسیر هستند و این ۹ هزار فلسطینی اسیر که قهرمان ما قلدر هم نیستند.
سؤال: همین الان ۹ هزار شده است؟
قدومی: بله، پزشکان، مهندسین، استادهای دانشگاه، مشایخ، علماء، فعالان حوزههای اجتماعی و فرهنگی، این قهرمانان ما را اصلاً کسی خبر ندارد.
سؤال: یعنی میگویید دنیا در طول این سالها به این ۹ هزار فلسطینی که اسیر و گروگان هستند در زندانهای رژیم صهیونیستی چشم بسته است، ولی مثلاً برخی از کشورها، امریکا و کشورهای غربی مطالبه میکنند درباره آن صد تا و دویست اسیر صهیونیست؟
قدومی: بله این استاندارد دوگانه است که روش امریکاییها و نیروهای غربی و دنبال مسئله اسرائیل مسئله فلسطین هستند. ببینید شما که در کلیپها و ویدئوها، اسرای اسرائیلی دست مقاومت را میبینید جوری که مقاومت واقعاً روش خوب با این اسراء دارد، ولی برعکس آن اسرائیلیها با اسرای ما چطوری رفتار میکنند، تهدید علیه زنان ما، با تجاوز، علیه شهادت علیه حماس ندهند. این مسئلهای عجیب است و اصلاً به چشم بایدن نمیآید؛ لذا داستان ما داستان حق و باطل است، جنگ امروز طوفان امروز طوفان بین فلسطینیها با اسرائیلیها نیست، امروز که انسانها در دانشگاههای کلمبیا، یهودیها هستند، مسیحیها هستند، دین ندارند ولی با فلسطینیها هستند، چرا، چون مسئله انسانی شده است. به نظر بنده ما باید امروز اصحاب رسانه ای، فعالان حوزه انسان گرایی، باید علیه اسرائیل فعالیتهای فراوانی انجام بدهند. در خیابان باید بیایند، باید صحبت کنند، واژه شما، قلم شما، راکت شما است.