تبدیل بوشهر به کارگاه بزرگ سدسازی در دولت سیزدهم
بهره برداری از سه سد، آغاز اجرای یک سد و تامین اعتبار سد دالکی استان بوشهر را به کارگاهی بزرگ در سدسازی در دولت سیزدهم تبدیل کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ استان بوشهر با مشکلات بسیاری در حوزه آب دست و پنجه نرم میکند؛ زندگی مردمان این خطه سالهاست با کمبود آب گره خورده به گونهای که ۸۵ درصد آب مورد نیاز مردمان بوشهر با پیمودن مسیری طولانی و پر پیچ و خم از خارج استان تامین میشود.
وابستگی آب بوشهر به منابع خارج از استان مشکلات اجتماعی و هزینههای سرسام آور اقتصادی انتقال آب از مناطق سخت گذر فارس و کهگیلویه و بویر احمد را در پی داشته است.
استان بوشهر از منابع محدودی در تامین آب شامل چاهها و رودخانهها برخوردار است؛ اما کاهش بارشها و خشکسالیهای پیاپی سطح آبهای زیرزمینی را کاهش داده و بسیاری دشتهای استان شامل بوشکان، طلحه، دهرود، جم و ریز را ممنوعه کرده است. مخازن زیرزمینی استان هم با کسری ۳۰ میلیون متر مکعبی روبروست.
بر فرونشست دشت ها، خشک شدن چشمهها و افت منابع آب زیر زمینی باید هدررفت آب را نیز اضافه کرد؛ به گونهای که ۴۰ درصد آب به علت فرسودگی خطوط انتقال به دست مشترکان نمیرسد و هدر میرود.
همه این عوامل در کنار رشد صنعتی و افزایش جمعیت، کمبود آب را به مسالهای بحرانی و تهدیدی جدی در زیست بوم استان بوشهر تبدیل کرده است.
یکی از حوزههای مورد تاکید شهید آیت الله رئیسی در دولت سیزدهم در سه دوره سفر به استان بوشهر، رفع مشکلات تامین و توزیع آب در این استان بود که بخش عمده آن به نتیجه رسیده است.
یکی از نقاط قوت دولت سیزدهم در استان بوشهر رونق نهضت سدسازی در استان برای برطرف کردن تنشهای آبی است.
تامین اعتبار سد دالکی
سد دالکی به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای سدسازی استان بوشهر است.
این سد با حجم مخزن ۲۷۰ میلیون مترمکعب و شبکههای آبیاری دالکی و کلل ۹ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی نخیلات در شهرستان دشستان را زیر پوشش قرار میدهد.
سد دالکی بزرگترین طرح توسعه منابع آب استان بوشهر است و قرار است آب مورد نیاز ۲ میلیون اصله از نخیلات دالکی، دهقاید، وحدتیه و سعدآباد دشتستان و بخشی از حقابه تالاب حله را تامین کند.
ارتفاع سد دالکی ۱۰۶ متر و طول تاج آن هزار و ۱۷۶ متر است و بر روی حوزه آبریزی به مساحت پنج هزار و ۱۱۰ کیلومتر مربع ساخته میشود.
تکمیل سد دالکی تاثیر بسیاری در تامین آب آشامیدنی و آب مورد نیاز کشاورزان دشتستان دارد و امید میرود در موعد مقرر شاهد تکمیل این طرح راهبردی باشیم.
تامین اعتبار این سد همواره یکی از دغدغههای مسیر ساخت این ابر طرح بود که در دولت سیزدهم با تشخیص دقیق این مسئله، جذب اعتبارات از منابع مختلف در دستور کار مدیران استان قرار گرفت.
به گفته علی محمدی مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان نتیجه این پیگیری در پیشرفت سد دالکی نمایان است؛ به طوری که این طرح که در ابتدای دولت سیزدهم ۲۳ درصد پیشرفت داشت، هم اکنون با ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارای کارگاهی فعال و پویا است.
بهره برداری از سد باغان در مرز شهرستانهای دشتی و جم
ساخت سد باغان در سفر نخست هیئت دولت در سال ۱۴۰۰ در فهرست مصوبات سفر قرار گرفت و در دور دوم سفر استانی رئیس دولت سیزدهم در اسفند ۱۴۰۱ این سد آبگیری شد.
سد باغان با حجم مخزن ۳۲ میلیون متر مکعب و ارتفاع ۵۶ متر با سرمایه گذاری بیش از هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در شهرستان جم ساخته شده است.
با ساخت این سد آب پایدار آشامیدنی شهرهای ریز، انارستان و روستاهای تابعه شهرستان جم و روستاهایی از شهرستان دشتی با جمعیت تحت پوشش بیش از ۱۷ هزار نفر (افق طرح) به میزان ۱.۲ میلیون متر مکعب در سال تأمین شد.
تا آن زمان آب آشامیدنی این مناطق از طریق چاه تأمین میشد که با توجه به خشکسالیهای اخیر و پایین رفتن سطح آب سفرهای زیرزمینی کیفیت و کمیت آب چاهها به شدت کاهش یافته است.
همچنین این طرح آب پایدار صنایع وابسته به وزارت نفت در منطقه را به میزان ۶ میلیون متر مکعب در سال تأمین میکند. تا پیش از این تأمین آب این صنایع از طریق چاه انجام میشد و این امر تأثیر منفی قابل ملاحظهای بر روی سفره آب زیرزمینی دشت ریز و انارستان داشت و باعث نارضایتی مردم شده بود.
از دیگر مزایای اجرای این طرح تأمین آب پایدار برای حقابه بران پایین دست سد باغان (روستاهای سرچشمه و باغان) به میزان ۸۲.۴ میلیون متر مکعب در سال و بهبود شبکه آبیاری به مساحت حدود ۷۰۰ هکتار است که تا پیش از آن از قنات و سیلاب در فصل زمستان استفاده میکردند.
بهره برداری از سد خاییز تنگستان
طراحی و ساخت سد خاییز تنگستان هم در دور نخست سفرهای استان مصوب شد.
حجم مخزن سد خائیز ۱۶ میلیون مترمکعب است و تامین آب بیش از ۲۰۰ هزار اصله نخیلات زیر پوشش شبکه آبیاری اهرم، تامین حقابه زیست محیطی و کاهش فشار بر منابع آب زیرزمینی را بر عهده دارد.
عملیات اجرایی سد خائیز که سدی خاکی با هسته رسی و ۳۶ متر ارتفاع است از سال ۹۷ آغاز شد و در سال ۱۴۰۱ در سفر شهید آیت الله رئیسی به مرحله آبگیری رسید و توانایی ذخیرهسازی روان آبهای ورودی را دارد.
با افتتاح سد خاییز آب مورد نیاز برای آبیاری ۲۰۰ هزار اصله نخل فراهم شد و با همت دولت و بهره برداری از این طرح یکی از آرزوهای مردم تنگستان محقق شد. با توجه به خشکسالیهای پی در پی، اجرای سد خائیز مهمترین طرح در شهرستان تنگستان و راهکاری مهم برای نجات نخیلات این شهرستان بود.
به گفته محمدی مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان رهاسازی آب از سد خاییز در تابستان ۱۴۰۲ برای نخستین بار در تاریخ کشاورزی این شهرستان رقم خورد تا وعده صادق شهید رئیسی که به صورت چهره به چهره با کشاورزان تنگستانی بیان شده بوده، تحقق یابد.
بهره برداری از سد اخند در عسلویه
ساخت سد اخند در سال ۱۴۰۰ در دور نخست سفر استانی رئیس دولت سیزدهم به استان بوشهر مصوب شد و در سفر دوم استانی در اسفند ۱۴۰۱ افتتاح شد.
سد اخند با اعتبار ۷۰۰ میلیارد ریال در مجاورت روستای اخند عسلویه ساخته شده است. این سد از نوع بتنی وزنی است و علاوه بر کنترل سیلاب رودخانه اخند، تامین آب شرب و کشاورزی منطقه را نیز بر عهده دارد.
سیلابهای فصلی و مخرب رودخانه اخند سالانه باعث بروز خسارات متعددی به تاسیسات زیربنایی و تجهیزات و خطوط انتقال صنایع نفت و گاز در شهرستان عسلویه شده که اکنون با تکمیل بدنه و عملیات آبگیری سد اخند، از بروز این خسارات جلوگیری میشود.
سد اخند با حجم بدنه ۴۵ هزار مترمکعب و طول تاج ۱۱۳ متر قابلیت ذخیره سازی ۲ میلیون مترمکعب آب دارد.
آغاز ساخت سد دهرود دشتستان
ساخت سد دهرود در منطقه عشایرنشین و سخت گذر دشتستان در دور دوم سفرهای استانی رئیس دولت سیزدهم مورد موافقت قرار گرفت و اجرای طرح بهمن ۱۴۰۲ با حضور معاون اجرایی رئیس جمهور آغاز شد.
منطقه ارم دچار افت شدید منابع زیرزمینی است و کشاورزی در این منطقه به رکود افتاده که ساخت سد تنها راه بهبود وضعیت کشاورزی آن است.
تامین آب آشامیدنی و کشاورزی منطقه ارم از خواستههای دیرینه مردم بوده که اجرای این سد، گامی مهم در بهبود وضعیت آب آشامیدنی و کشاورزی این منطقه است.
سد دهرود از نوع بتنی طرح جدید است که تمام ملاحظات زیست محیطی در آن رعایت شده است.
این سد به ارتفاع ۲۶ و طول ۳۴۰ متر و حجم مخزن ۱۱ میلیون متر مکعب خواهد بود. برای اجرای سد دهرود بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته است.
امروز همه این طرحها در کنار دهها طرح در حوزه ساخت آب شیرین کن و توزیع آب یادگار ماندگار رئیس جمهور شهید، مردمی و مخلص، آیت الله سید ابراهیم رئیسی برای مردم استان بوشهر است.