روزجهانی قهوه و حقایقی درباره آن
روز جهانی قهوه (World Coffee Day) در تقویم جهانی اول اکتبر است که در سال ۲۰۰۹ با موافقت سازمان جهانی قهوه به رسمیت شناخته شد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، روز جهانی قهوه اول اکتبر برابر با ۹ مهر است. در ادامه با تاریخچه روز جهانی قهوه و حقایق بسیار جالبی درباره قهوه که تاکنون نمیدانسته اید آشنا خواهید شد.
تاریخ دقیق روز جهانی قهوه در تقویم میلادی برابر است با: روز یکشنبه ۱ اکتبر سال ۲۰۲۳ مطابق با ۹ مهر ۱۴۰۲
روز جهانی قهوه
روز جهانی قهوه مناسبتی است برای ترویج قهوه به عنوان یک نوشیدنی که در آن رویدادهایی در سراسر جهان برگزار میشود. بنا بر برنامه ریزی سازمان جهانی قهوه، اولین تاریخ رسمی روز جهانی قهوه ۱ اکتبر ۲۰۱۵ بوده و در میلان برگزار شده است. همچنین از فرصت این روز برای ترویج تجارت منصفانه قهوه و افزایش آگاهی در خصوص تعهدات عمل آورندگان قهوه استفاده میگردد.
قهوه در جهان اسلام
یافتههای تاریخی نشان میدهد که قهوه در ابتدای سدهی پانزدهم میلادی به شمال دنیای اسلام یعنی حجاز (مکه و عربستان سعودی) رسیده و نوشیدنی محبوب زائران به حساب میآمده است. پس از آن راهی قاهره میشود که در آن زمان بیشترین جمعیت در بین شهرهای دنیای عرب را داشته (حوالی قرن پانزده).
مدتی بعد استانبول–به عنوان مرکز امپراطوریای بزرگتر–از نظر جمعیت از قاهره پیشی میگیرد و طبیعیست که قهوهی بیشتری در این شهر مصرف میشده است. چند سال بعد اولین قهوهخانههای دنیا در استانبول پا میگیرند.
قهوه در اروپا
قهوه از دو مسیر به اروپا راه یافت، از طریق تجارت زمینی امپراتوری عثمانی و از طریق تجارت دریایی، از بندرهای یمن و شمال شرقی آفریقا. پس از آغاز قرن ۱۷، گیاه قهوه که با قاچاق دانههای بسیار حاصلخیز به کشور هند راه یافته بود، در این کشور هم پرورش یافت. تقریباً در سال ۱۶۵۰ میلادی، قهوه به کشور انگلستان وارد میشد و قهوهخانهها در شهرهای آکسفورد و لندن تأسیس شدند. کشت گیاه قهوه در انگلستان از همان زمان آغاز شد، اما آفتها و شرایط نامناسب جوی، گیاهان قهوه را نابود کرد و انگلیسیها مجبور شدند به جای کشت قهوه، به کشت چای روی بیاورند.
در ابتدا در اروپا به قهوه، به عنوان نوشیدنی مسلمانان، با دیده شک نگریسته میشد، ولی گفته میشود که در حدود سال ۱۶۰۰، پاپ کلمنت هشتم چنان از یک فنجان قهوه لذت برد که انحصار آن در دست مسلمانان را خطایی بزرگ دانست و خواستار “تعمید دادن” آن شد. تا قبل از آغاز قرن ۱۸، استفاده از نوشیدنی قهوه در سراسر اروپا رایج شده بود.
کشورهای اروپایی این گیاه را به مناطق گرمسیر معرفی کردند تا این کشورها نسبت به کشت و تولید انبوه گیاه قهوه اقدام کنند.
مرغوبترین قهوه که طعم و بویی منحصربهفرد دارد از بوتهای به نام Arabica به دست میآید.
قهوه در ایران
قهوه در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنیهای روزانه ایرانیها باز کرد و نمونهای است از ورود ایران به شبکه اقتصادی جهانی آن دوران.
تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد، همچنان این ماده سیاه و تلخ بسته به منطقه جغرافیایی و طبقه اجتماعی دوستداران خود را داشت. امروزه نوشیدن انواع قهوه از جمله قهوه فرانسه، اسپرسو، کاپوچینو و قهوه فوری و شیرقهوه طرفداران زیادی پیدا کرده است. البته قهوه ترک بخاطر محبوبیت میان ایرانیان ارمنی از گذشته در میان مردم رایج بوده و بواسطه فال قهوه جایگاه خاص خود را داشته است.
قهوه از قرن نهم در ایران نوشیده میشد.
صوفیها با کمک نوشیدن قهوه میتوانستند خود را برای انجام مراسم مذهبی بیدار نگه دارند.
در دوران صفوی بود که قهوهخانهها بعنوان مکانهایی برای تجمع شاعران و هنرمندان در ایران رواج پیدا کرد.
در سال ۱۶۶۴ کاشف الدین یک داروشناس صفوی، یک رساله در مورد ارزشها و خصوصیات قهوه به شاه عباس دوم تقدیم کرد.
کشورهای تولید کننده قهوه
امروزه بزرگترین کشورهای تولید کننده قهوه عبارتند از: پورتو ریکو، برزیل، کلمبیا، ویتنام، اندونزی، مکزیک و هند. البته در هفتاد کشور دیگر هم قهوه تولید میشود، ولی میزان تولید آن کشورها کمتر است. اکثر مناطق کشت عمده قهوه بر روی کمربند استوایی و مناطق پر باران قرار دارند.
دانههای قهوه در هر منطقه عطر و بوی مخصوص به خود را دارد بر این اساس عموماً قهوه تولیدی را به نام کشور یا منطقه تولید کننده میشناسند مانند قهوه جاوا، قهوه کلمبیایی، قهوه کنا و…
بزرگترین وارد کنندکان قهوه، ایالات متحده آمریکا، آلمان، ژاپن، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا میباشند.
بیشترین میزان مصرف سرانه قهوه در کشورهای فنلاند (۱۱ کیلوگرم)، دانمارک (۹٫۷ کیلو گرم)، نروژ (۹٫۵ کیلوگرم)، سوئد (۸٫۶ کیلوگرم) و استرالیا (۷٫۸ کیلوگرم) مشاهده شدهاست. ایالات متحده آمریکا با اینکه بزرگترین وارد کننده قهوهاست، اما مصرف سرانه آن تنها ۴٫۱ کیلوگرم میباشد.
خواص قهوه
۱- قهوه به دلیل خاصیت نشاط بخشی، ضد افسردگی است.
۲- نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف میکند.
۳- تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان میدهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه میتواند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
۴- محققان هلندی به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک فنجان قهوه در طی روز خطر ابتلاء به دیابت را کاهش میدهد. زیرا ترکیبات موجود در قهوه از جمله منیزیم و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک میکند.
۵- تحقیقات نشان دادهاست که بوییدن دانههای قوه میتواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود. مولکولهای قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکولهای غذا از گیرندههای بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها میشود.
حقایق جالب در مورد قهوه که نمیدانید
۲.۲۵ میلیارد فنجان قهوه روزانه در سراسر جهان مصرف میشود.
بعد از نفت، قهوه دومین کالای تجاری و با ارزشترین کالا است.
قهوه دومین بوی بسیار قابل تشخیص در آمریکا است، که ابتدا بوی چوب در حال سوختن به مشام میرسد.
روز ملی قهوه در بسیاری از کشورها در تاریخهای مختلف جشن گرفته میشود، در ایالات متحده در روز ۲۹ سپتامبر، در کاستاریکا روز ۱۲ سپتامبر، ژاپن ۱ اکتبر و در ایرلند ۱۹ سپتامبر برگزار میشود. مقدار کافئین موجود در قهوه به این بستگی دارد که چگونه قهوه بو داده و درست شده و نوع لوبیا آن. به طور معمول، یک فنجان ۸ اونس قهوه، ۱۱۵ میلی گرم کافئین دارد.
قهوه اندونزی بزرگترین قهوه دنیا است که ۵ دلار هزینه دارد.
آمریکا، آلمان، فرانسه تقریبا ۶۵ درصد از کل قهوه مصرف شده در جهان را مینوشند.
واژه قهوه از زبان عربی است.
برزیل بزرگترین تولید کننده قهوه جهان با بیش از ۴ میلیارد درخت قهوه است.
۳ تا ۴ سال طول میکشد تا یک درخت قهوه به بلوغ برسد.
زنانی که سه فنجان قهوه کافئین دار درروز مصرف میکنند ۱۵ درصد کمتر از افرادی که یک فنجان یا کمتر در طول یک دوره ۱۰ ساله قهوه مینوشند دچار افسردگی میشوند.
زنان از ورود به اولین قهوه خانه در زمان باز شدن در انگلستان در سال ۱۶۵۲ منع شدند.
میدانید اعراب اولین کسانی بودند که درختان قهوه را پرورش میدادند.
شگفت زده خواهید شد از اینکه بدانید در ترکیه یک فرهنگ شده است اگر شوهر قهوه همسرش را تامین نکند، زمینهای برای طلاق است.
منبع: رویداد ایران، آسمونی