پخش زنده
امروز: -
آذربایجان غربی سالانه با تولید بیش از ۱.۱ میلیون تن سیب، سهم ۴۵ درصدی تولید این محصول در کشور را به خود اختصاص داده است، اما آیا امسال هم سود حاصل از این میوه بهشتی به جیب دلالان خواهد رفت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، هر سال با نزدیک شدن به فصل برداشت سیب قصه تلخ و تکراری نبود بازار مناسب، نبود برنامه مشخص و الگوی مناسب کشت، نبود سورت و بسته بندی نامناسب محصول، منطقی نبودن قیمتها با توجه به هزینه تولید، گران بودن هزینههای حمل و نقل نیز در این استان روایت میشود و این قصه با تضرر باغداران و هدررفت سرمایههای بخش کشاورزی استان خاتمه مییابد.
در حالیکه چند روز بیشتر به موعد برداشت این میوه بهشتی در پاییز هزار رنگ آذربایجان غربی نمانده است ، به عقیده کشاورزان هنوز ساز و کارهای متناسبی برای فروش در دست نیست و کشاورز حتی نمیتواند اندکی سود کند؛ مشکلی که سالهاست سودای رفع شدن ندارد.
آذربایجان غربی ،سالانه با تولید بیش از ۱.۱ میلیون تن سیب، سهم ۴۵ درصدی تولید این محصول در کشور را به خود اختصاص داده است و قطب تولید سیب در کشور به شمار می رود ، اما آیا امسال هم سود حاصل از این میوه بهشتی به جیب دلالان خواهد رفت؟
در سال های گذشته باوجود مرغوبیت و کیفیت بالای محصول تولیدی استان سود حاصل از سیب تنها سودی برای اقتصاد کشاورزی و باغداران نداشت بلکه به یکی از دغدغههای اصلی مسئولان تبدیلشده و سود این محصول سال هاست که به جیب دلالان می رود.
به نظر می رسد امسال نیز علی رغم برنامه ریزی های متعدد ، برگزاری میز ملی سیب در ارومیه و جلسات زیاد هنوز ساز و کار مشخصی برای فروش سیب استان تعیین نشده است و هر سال در ماههای شهریور، مهر و اوایل آبان شاهد تصاویری از ریختن سیبها در کنار جادهها هستیم.
کرامتی رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص فروش سیب زیر درختی درجه سه می گوید: امسال طبق هماهنگی های انجام شده مقرر شده تا مدیریت حفظ نباتات و سازمان غذا و دارو دروزارتخانه متبوع و استان در ظرف سه روز نتایج درخواستی را ارائه کنند.
کرامتی با بیان اینکه موضوع تهاتر سیب و موز و محصولات گرمسیری با کشور پاکستان در دست اقدام است، ادامه داد: هم اکنون هر کیلو سیب درجه سه استان به قیمت ۲۸ تا ۳۰ هزار ریال در حال خریداری توسط کارخانجات است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: از ۱۰ روز دیگر، پیک برداشت محصول سیب در آذربایجان غربی شروع میشود و امیدواریم امسال با برنامه ریزی صورت گرفته، مشکلات مرتبط با سیب درختی در استان کاهش یابد.
۸۲ مرکز خرید سیب صنعتی در آذربایجان غربی فعال است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد: تعداد ۸۲ مرکز خرید سیب صنعتی در استان دایر شده است و پیش بینی تولید محصول سیب صنعتی در امسال، حدود ۲۴۰ هزار تن است.
واسطهها در فروش سیب زیردرختی حذف شود
محمد صادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی با اشاره به جایگاه مهم سیب در کشاورزی و باغداری تاکید کرد: ۵۵ درصد باغات بارور در استان باغ سیب است که البته بهره وری قابل قبولی ندارند و ارزش افزوده آن، بسیار کم به نظر میرسد.
استاندار آذربایجانغربی، ضمن تاکید بر لزوم مدیریت مناسب بازار کشاورزی در زمان برداشت سیب، گفت: با حذف دست دلالان از بازار سیب، سود بیشتری نصیب کشاورزان میشود و باید در این مسیر حرکتهای جدی انجام شود.
معتمدیان جلوگیری از فعالیت دلالان را یکی از راهکارهای افزایش درآمد کشاورزان به ویژه در حوزه سیب دانست و اضافه کرد: باید کاری کنیم درآمدی که به جیب دلال میرود، به جیب کشاورز بر گردد که در این خصوص تلاش همه دستگاهها بسیار مهم است.
وی یادآور شد: زمان نگهداری سیب در سردخانه ها باید کاهش یابد و از همه ظرفیتها برای صادرات سیب استان به نحو احسن استفاده شود.
لزوم راه اندازی پایانه های صادراتی تخصصی در آذربایجان غربی
معتمدیان با اشاره به لزوم توجه به راه اندازی پایانه های صادراتی تخصصی به ویژه در حوزه سیب در آذربایجان غربی یادآور شد: در این خصوص، سیب از محصولات اولویت دار در استان است و ما نیز از آن حمایت میکنیم.
وی با تاکید بر لزوم توجه به فرآوری محصولات کشاورزی از جمله سیب با استفاده از تجربیات کشورهایی نظیر آلمان با ظرفیت بالای ۵۰ موردی تولید محصول فرآوری شده از سیب ، گفت: در این خصوص میتوان در گامهای نخست، از ظرفیت مردم و روستاییان استفاده و زمینه کاهش خام فروشی را فراهم کرد.
وی، توجه به بازارهای جدید سیب در دنیا را مورد تاکید قرار داد و گفت: در این خصوص، باید از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی به صورت موثر استفاده شود و توجه ویژه به بازار کشور عراق و تلاش برای حذف موانع صادراتی به این کشور باید مورد اهتمام جدی ما مسوولان و همچنین فعالان اقتصادی و تجاری قرار گیرد.
استاندار آذربایجان غربی بر لزوم جلوگیری موثر و فعالانه از فعالیت مراکز غیرقانونی خرید و فروش سیب درکنار جاده ها تاکید کرد و افزود: اجازه کار غیرقانونی در این خصوص به هیچ وجه نباید داده شود و افرادی که هم مجوز میگیرند باید مکان مشخص و محصور داشته باشند.
استاندار آذربایجان غربی از برنامه ریزی برای استفاده اقتصادی از ظرفیت حمل و نقل ریلی در استان بویژه در محصولاتی نظیر سیب خبر داد و گفت: سعی داریم زیرساختهای توسعه انبارهای مربوط به راه آهن و استفاده اقتصادی از قطار را در دستور کار جدی قرار دهیم و در برنامه یک ساله این امر را محقق کنیم.
معتمدیان همچنین کاهش معطلی در گمرکات را مورد تاکید قرار داد و افزود: گمرک باید به صورت شبانه روزی و بدون تعطیلی در زمینه صادرات سیب فعالیت داشته باشد تا از بروز مشکل در این خصوص جلوگیری شود.
وی با تاکید بر تشکیل دبیرخانه دایمی ویژه صادرات سیب درختی در استانداری برای رصد مداوم مشکلات مرتبط با سیب درحتی ، افزود: تقویت میز سیب و تخصیص تسهیلات بانکی به موقع به صادر کنندگان به منظور تسریع در امر صادرات محصول سیب درختی پیگیری شود.
نبود زیرساختهای صادراتی باعث از دست رفتن بازارهای هدف می شود
بهنام تاج الدینی، عضو هیات رییسه و نائب رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه گفت: یکی از دلایلی که این روزها در روند صادرات سیب درختی ایجاد مانع نموده تعلیق کارتهای بازرگانی فعالین اقتصادی میباشد که چندین سال در کشف بازارهای صادراتی هزینه نموده اند، ولی با بخشنامههای غیرکارشناسی کارتهای بازرگانی آنها تعلیق و باعث حذف آنها از بازار گردیده است.
نائب رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ارومیه با اشاره به کمبود ناوگان یخچالی در کشور افزود: نبود زیرساختهای لازم باعث از دست رفتن بازارهای هدف صادراتی گردیده و عدم ثبات نرخ گذاری در این بخش توان رقابت را از صادراکنندگان داخلی محصولات کشاورزی از بین برده است.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ارومیه با اشاره به بحث استفاده از محصولات سالم و دارای گواهی سلامت در جهان افزود: به علت کمبود امکانات در بخش آزمایشگاههای مرجع امکان صدور گواهی سلامت برای محصول سیب درختی با مشکل مواجه بوده و لازم این امر در سریعترین زمان ممکن مرتفع گردد.
باغداران آذربایجانغربی در برداشت سیب تسریع کنند
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی نیز گفت: با توجه به پیشبینی هواشناسی استان مبنی بر وزش باد و گردو غبار در طی روزهای آینده، از باغداران استان مخصوصا تولیدکنندگان سیب درختی درخواست میشود به منظور کاهش خسارت وارده ناشی از ریزش محصول، در امر برداشت محصول تسریع کنند.
سالانه حدود ۷۰ میلیون تن سیب در جهان تولید میشود که کشور چین اولین تولیدکننده این میوه محسوب میشود و ایران با تولید دو میلیون ۸۰۰ هزار تن در سال گذشته ششمین رتبه تولید این محصول را به خود اختصاص داد.
کارشناسان راه اندازی واحدهای سورت و بسته بندی مناسب در سردخانههای استان، حمایت از صادر کنندگان با پرداخت جوایز صادراتی و برقراری استاندارد اجباری در صادرات سیب را از راهکارهای عملی برای تنظیم بازار محصولات سیب استان عنوان می کنند.