پخش زنده
امروز: -
سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران گفت: کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمتها دو دلیل عمده کاهش مصرف لبنیات است که ناشی از سیاستهای کلان اقتصادی کشور است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سیدمحمدرضا بنیطبا، سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ایران در گفتگو با برنامه «رادیو سلامت» با اشاره به کاهش سرانه مصرف لبنیات در کشور گفت: کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمتها دو دلیل عمده کاهش مصرف لبنیات است.
مجری: هم اکنون میزان مصرف سرانه لبنیات کشور چگونه است؟
بنیطبا: واقعیت این است که تا پیش از اجرای طرح مردمیسازی یارانهها در خوشبینانهترین حالت میتوانستیم بگوییم مصرف سرانه لبنیات در کشور حدود ۷۰ کیلو است ولی هماکنون باید بگویم که مصرف سرانه لبنیات پایینتر از ۷۰ کیلو است.
مجری: دلیل این کاهش سرانه مصرف چیست؟ آیا افزایش قیمتها منطقی است؟
بنیطبا: کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمتها دو دلیل عمده کاهش مصرف لبنیات است و این دو دلیل ارتباطی به فرآیند تولید ندارد بلکه ناشی از سیاستهای کلان اقتصادی کشور است، البته یکی دیگر از دلایل کاهش مصرف لبنیات در کشور بحث فرهنگی است. به عنوان مثال وقتی شما صد در صد افزایش نوشابههای گازدار را دارید در مقابل با کاهش تقاضای آن مواجه نمیشوید، بلکه افزایش مصرف هم دارید و این یک مسئله فرهنگی است یعنی اولویت این جامعه مصرف کالای سلامت محور نیست.
مجری: زمانی به دلیل تبلیغات منفی و وجود پالم و بیکیفیت بودن محصولات لبنی با کاهش مصرف روبرو شدیم، اکنون وضعیت به چه نحو است؟ آیا آن زمان وجود پالم ثابت شد؟
بنیطبا: وجود پالم در محصولات لبنی کذب بود. محصولی در کشور تولید نمیشود مگر اینکه از سازمان غذا و دارو پروانه تولید اخذ کند. در پروانه تولید هم مواد مورد استفاده در تولید محصول ذکر میشود.
در صنعت لبنیات ایران مطلقا از پالم استفاده نمیشود مگر در محصولات صادراتی آن هم به سفارش کشور مقصد این اقدام صورت میگیرد. تنها محصولی که در آن پالم استفاده میشود، بستنی است، آن هم در همه دنیا اینطور است و نکته مهمتر این است که روغن پالم یک روغن گیاهی خوراکی است و مضر نیست.
در برخی صنایع از قبیل شیرینی، شکلات، شکلاتهای صبحانه و روغنهای مصرفی که میگویند بدون پالم است، در تمام این محصولات کماکان از روغن پالم استفاده میشود و مضر نیست، ولی به هر صورت در محصولات لبنی کشور از روغن گیاهی استفاده نمیشود.
مجری: برای افزایش مصرف سرانه لبنیات در کشور باید چه اقداماتی انجام داد؟
بنیطبا: گذشته از سرمایهگذاری روی بحث فرهنگسازی باید سیاستهای حمایتی در این زمینه تقویت شود.
مجری: حمایت از تولیدکننده یا مصرفکننده؟
بنیطبا: حمایت از مصرفکنندگان دهکهای محروم، به عنوان مثال ارائه کالابرگ به خانوارهای دهکهای محروم یکی از راهکارها برای افزایش سرانه مصرف لبنیات در کشور است.
حدود ۶-۷ میلیون خانوار در دهکهای محروم داریم که باید کالابرگهای لبنی دریافت کنند. طبق محاسبه کارشناسان با انجام چنین اقداماتی عدد سرانه مصرف لبنیات حدود ۹۵ کیلوگرم برای هر فرد میشود، همچنین توزیع شیر رایگان در مدارس یکی دیگر از موضوعات بسیار مهم در این زمینه است.
مجری: امیدوارم این اتفاقات بیفتد و این سیاستهایی که لازمه سلامت جامعه است انجام شود.