گزارش مکتوب؛
جهش تولید روی ریل امید
آرام آرام واحدهای راکد و فراموش شده صنعت به کهگیلویه و بویراحمد بازمی گردند اما باید همه عوامل دست به دست هم دهند تا گره از کارها بگشایند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، این استان دارای ظرفیتها و داشتههای بسیاری است که در سایه حمایت از تولید و مانع زداییها میتوان چرخ تولید، اشتغال و سرمایه گذاری را به حرکت درآورد و با خلق فرصتهای جدید شغلی معضل بیکاری را برطرف کرد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد نرخ بیکاری در شهرهای کهگیلویه و بویراحمد را این چنین اعلام کرد و گفت: نرخ بیکاری در شهرستان کهگیلویه ۱۳ درصد، گچساران ۱۶، دنا ۸ و ۹ دهم درصد، بویراحمد ۱۷ و ۷ دهم درصد، چرام ۱۷، باشت ۱۴ و ۶ دهم درصد، و لنده ۱۲ و ۷ دهم درصد است.
ارایه این آمار شاهدی بر این مدعا است که باید دلسوزان استان در سایه رویکرد محرومیت زدایی دولت سیزدهم با اقدامات اساسی و زیربنایی ضمن کاهش نرخ بیکاری فزاینده، شرایط نامساعد و موجود استان را به وضعیت مطلوب ارتقا بخشند.
ظرفیتهای کهگیلویه و بویراحمد که شاید باید با نگاه بهتری آن را دریابیم...
وجود حدود ۸.۵ میلیارد مترمکعب روان آب معادل ۱۰ درصد روان آبهای کشور یکی از ظرفیتهای مهم کهگیلویه و بویراحمد است که از آن در راستای توسعه و اشتغال بهره گیری اصولی و لازم نشده است.
حدود ۶.۵ میلیارد مترمکعب از این میزان آب در خود استان تولید میشود و میانگین بارندگی در این استان با بیش از سه برابر کشور حدود ۶۷۸ میلیمتر است.
حدود ۲۵ درصد نفت و گاز کشور در این استان تولید میشود، اما این ظرفیت نیز کمکی به رونق اقتصادی و کاهش میزان نرخ بیکاری در این نقطه از ایران اسلامی نکرده است.
یکی دیگر از ظرفیتها و مزیتهای نسبی استان وجود بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ گونه گیاه دارویی و خوراکی در مناطق مختلف آن است.
از این تعداد ۴۵ گونه بومی و منحصر در منطقه حفاظت شده در شهرستان دنا وجود دارد و طوری که این منطقه به تنهایی به اندازه ۴۶ کشور دنیا گونه گیاهی آندومیک دارد.
بیش از ۴۰ درصد از گونههای گیاهی موجود کشور در کهگیلویه و بویراحمد یافت میشود، برخی کج سلیقگیها و ضعف منابع از دلایل اصلی در شکوفایی این ظرفیتها است.
۲۸ درصد از مجموع هفت هزار و ۵۰۰ انواع گونه گیاهان کشور در این استان رویش دارد.
از مجموع ۲ هزار و ۴۰۰ گونه گیاهی در این استان ۴۲۵ گونه آن دارویی است.
پایش کارخانهها و واحدهای تولیدی راکد یا نیمه تعطیل یکی از نخستین دستورات آیتالله رئیسی رئیس جمهوری دولت سیزدهم است تا ضمن شفافسازی وضعیت موجود و آغاز فعالیت مجدد این واحدها، جهش تولید در حوزه صنعت و اشتغال اتفاق بیافتد.
همه مسئولان در زمینه رفع مشکلات پیش روی کهگیلویه و بویراحمد اتفاق نظر دارند.
رئیس دولت سیزدهم هم استفاده صحیح از ظرفیتهای این استان را نیازمند اراده جدی مدیران دانسته و در جلسه شورای اداری که جمعه ۹ مهرماه ۱۴۰۰ گفت: تردید ندارم که با دست توانای مدیران استان و همراهی همگان میتوان چهره استان را تغییر داد و از ظرفیتهای بالای کهگیلویه و بویراحمد برای پیشرفت و خدمت به مردم استفاده کرد.
آقای رئیسی با برشمردن ظرفیتهای مهم استان در عرصه نفت و گاز، کشاورزی، گردشگری و منابع طبیعی افزود: اگر از این ظرفیتها درست بهره برداری شود، در استان معضل بیکاری نخواهیم داشت.
پای درد دل سرمایه گذاران که بنشینی خبری از حمایت نیستمعلم ابتدایی بود و از دوران کودکی دنبال کسب درآمد بود، با وجود سن کمش با فروش تخم مرغ، مرغ و جوجههای محلی کسب در آمد میکرد، کم کم بزرگتر شد و فکرهای اقتصادی اش هم بزرگتر شد و به جای مرغ، تخم مرغ، گاو و گوسفند، ملک و خودرو خرید و فروش میکرد، اما دنیای بزرگ این مردم به اینجا ختم نمیشود.
حاج خسرو توانست با دریافت وام و ذخیره پس اندازش بنای کارخانهای را بگذارد.
خسرو باقری که فعالان صنعت کشور و بخش خصوصی او را با نام کارآفرین "کلاه نَمِدی" میشناسند با افتتاح مجتمع تولیدی بین المللی دنا صنعت و تولید لولههای پلی اتیلن و کامپوزیت زمینه اشتغالزایی جوانان بسیاری از منطقه محروم کهگیلویه و بویراحمد را فراهم کرد.
به گفته فرزند حاج خسرو باقری، کارخانه فولاد یاسوج سالهای پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت و به علت مشکلات مالی با ظرفیت تولید ماهانه ۶ هزار تن شمش فولاد راکد شد و ۲۵۰ نیروی کار بدون دریافت حقوق و مزایای خود خانه نشین شدند.
وی ادامه داد: حالا دیگر حاج خسرو به حدی از این ورشکستگی پیر و ناتوان شده که خیلی از امورات شخصی را هم به تنهایی نمیتواند انجام دهد.
اما همه میدانند خدمتی که او برای مردم این دیار انجام داده تا سالها و شاید قرنها به یادگار خواهد ماند.
تعطیلی یکی از بزرگترین کارخانه ماشین سازی کشور در گچساران؛ بازهم به خاطر ورشکستگی و رکود
فرماندار گچساران با اشاره به اینکه کارخانه ماشین سازی پارس در سال ۱۳۸۸ راهاندازی شد و فعالیت خود را در سال ۱۳۹۱ در گچساران آغاز کرد گفت: متاسفانه این کارخانه در ۲ سال اخیر بنا به دلایلی تعطیل شده و موجب بیکاری تعدادی از نیروهای متخصص شده است.
پور زحمت مدیر عامل کارخانه ماشین سازی پارس گفت: در کارخانه ماشین سازی گچساران جدیدترین و بروزترین تجهیزات موجود بود و قرار بود قطعات مورد نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی استان را تامین کند.
به گفته نظری خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما نه در جلسات رفع موانع تولید و نه در سفر جواد اوجی وزیر نفت در روز جمعه ۹ مهرماه ۱۴۰۰ مشکلات کارخانهی ماشینسازی پارس گچساران رفع نشد و همچنان دودی از این واحد تولیدی بلند نمیشود.
حال و روز صنعت در کهگیلویه و بویراحمد در سالهای اخیر خوش نبود و دودی از واحدهای صنعتی_تولیدی بلند نمیشد تا هر روز شاهد افزایش تعداد بیکاران باشیم.
کارخانه قند یاسوج هم متأسفانه یکی از بزرگترین کارخانههای تولیدی استان است که به بخش خصوصی واگذار شد و اگر ورود به موقع دستگاههای نظارتی و فضایی نبود از این کارخانه هماکنون جز نامی در اذهان چیزی برجا نمانده بود، اما هنوز از بوی چغندر و دود کارخانه خبری نیست.
سالها از کلنگزنی پتروشیمی دهدشت میگذرد و در شهرستان چرام در همسایگی کهگیلویه کارخانه فسفات چشم انتظار تدبیری شایسته است.
اما هستند کارخانههای کوچک و بزرگی که به دلیل سنگ اندازیهایی برای سرمایه گذاران همچنان تعطیل است.
تصویب قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی
کارشناسان اقتصادی هم بر این عقیده اند: هر چند تصویب قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی، توانسته بسیاری از محدودیتهای سرمایه گذاری خارجی را رفع کند، اما همچنان کاستیهایی در این زمینه وجود دارد.
عطاءالله رافعی استاد دانشگاه هم در این خصوص گفت: مقررات مبادلات ارزی، ارائه ضعیف خدمات مهندسی به سرمایهگذاران، قانون کار، تنوع مراکز تصمیم گیری، نرخ بالای تسهیلات بانکی، رقابتهای سیاسی و ریسکهای اقتصادی - سیاسی را میتوان از مهمترین موانع پیش رو برای جذب سرمایه گذاری خارجی دانست.
بارقه امیدی که دولت سیزدهم به کارخانههای راکد کهگیلویه و بویراحمد داد
آقای پور زحمت مدیرعامل ماشین سازی گچساران در گفتگوی تلفنی به ما گفت: مشکلات این کارخانه در سفر هیات دولت به کهگیلویه و بویراحمد بررسی شد و قرار است با حمایت شرکت شستا (تامین اجتماعی) حمایت و به چرخه تولید بازگردد.
به گفته معاون صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد در جلسهای مشکلات ۱۴ فعال اقتصادی و سرمایه گذاران بخشهای مختلف اقتصادی (صنعتی و کشاورزی) بررسی و برای رفع آنها تصمیمات لازم اتخاذ شد.
کارخانه فولاد یاسوج هم که با مدیرعاملی حاج خسرو باقری ورشکست شد به همت بلند فرزندان پدر صنعت ایران جانی دوباره گرفت و بارقه ای امید در کالبد صنعت کهگیلویه و بویراحمد ایجاد کرد.
دارا فرامرزی هم در سیزدهمین نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید کهگیلویه و بویراحمد در یاسوج افزود: مشکلات این تعداد فعال اقتصادی با حضور مدیران عامل بانکهای استان و مدیران شرکتهای خدمات رسان بررسی شد.
وی ادامه داد: عمده مشکلات این فعالان اقتصادی، بدهی معوق تسهیلات، ایجاد زیرساخت و نحوه تقسیط بدهیها و استفاده از بخشودگیهای قانونی و استمهال تسهیلات بود.
درباره وضعیت فعالان اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد نیز مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی این استان از شناسایی ۵۰ واحد صنعتی راکد خبر داد که قابلیت راه اندازی مجدد را دارند.
سید هاشم موسوی اظهار داشت: براساس برنامه ریزی های صورت گرفته در کارگروه اقتصادی با اقداماتی از جمله اعطای تسهیلات، حل مشکل مواد اولیه، نوسازی خطوط تولید و سایر نیازها و با راهنمایی مشاورین صنعتی استان ۲۵ واحد از این تعداد، امسال به چرخه تولید برخواهند گشت.
وی با اشاره به اینکه در ۶ ماه گذشته ۱۰ کارخانه از واحدهای درنظر گرفته شده به چرخه تولید برگشته اند، گفت: اکنون پنج واحد در شهرک های صنعتی و پنج واحد نیز در خارج از شهرک های صنعتی مستقر هستند که با راه اندازی مجدد این واحدها ۴۸ نفر به کار مشغول شدند.
حمایت از صنایع کوچک، گامی بسوی اشتغالزایی
صنعت بستر مناسبی برای ایجاد اشتغال و رونق تولید
از آنجا که صنعت بستر مناسبی برای ایجاد اشتغال و رونق تولید است فعالان این حوزه توقع دارند نهادهای مسئول با همراهی سرمایه گذاران در راستای توسعه صنعتی و افزایش تولید گام های اساسی برداشته و موتوری محرک برای حرکت رو به جلو برای دیگر بخش ها باشند، موضوعی که به دنبال دستور آیت الله رئیسی مبنی بر پایش و شناسایی واحدهای تولیدی راکد، محور گزارش من قرار گرفته و نظرات تولیدکنندگان در این زمینه پرسیده شده است.
از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا شهریور امسال۴۰ واحد صنعتی غیرفعال در استان کهگیلویه و بویراحمد به چرخه تولید بازگشته است
در سال ۱۳۹۹ تعداد ۳۰ واحد تولیدی غیر فعال با سرمایه گذاری ۶۱۳ میلیارد ریال در استان به چرخه تولید برگشت.
بر اساس برنامه ابلاغی وزارت صنعت، معدن و تجارت ۲۱ واحد غیرفعال مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی و پنج واحد غیر فعال مستقر در خارج از شهرکها و نواحی صنعتی استان تا پایان سال جاری باید به چرخه تولید برگردند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه ۳۹۷ واحد صنعتی در استان وجود دارد گفت: در شش ماهه نخست امسال ۱۰ کارخانه در استان به چرخه فعالیت برگشتند که از این تعداد پنج کارخانه در محدوده مناطق صنعتی و پنج کارخانه خارج از این مجموعه بودهاند.
هاشم موسوی بیان کرد: تعداد ۱۱۰ واحد صنعتی در استان کهگیلویه و بویراحمد راکد هستند که تعداد ۵۰ واحد غیر فعال که قابلیت راهاندازی دارند شناسایی شده است.
حمایت دستگاه قضا از سرمایه گذار
معاون پیشگیری از وقوع جرم استان هم نقش حمایتی دستگاه قضایی از سرمایه گذار را در پیشبرد اهداف شعارسال مهم عنوان کرد و گفت: به همین علت، تشکیل کمیتههای ویژه با عنوان ستاد اقتصاد مقاومتی و کارگروه رفع موانع تولید هم در راستای حمایت ازسرمایه گذاری از اولویتهای قوه قضایی است.
آقای حسنی تعامل وتبادل نظر با متولیان اموراقتصادی و رسیدگی سریع و فوری به دعاوی سرمایه گذاران در این نشستها بررسی میشود تا گامهای برای توسعه استان برداشته شود.
داشتن تخصص، اولویت مهم سرمایه گذاری
مدیرکل هماهنگی سرمایهگذاری و اشتغال استانداری استان هم میگوید: داشتن تخصص و توان مالی سرمایه گذاران مهمترین اولویت صدور مجوز است تا منابع ملی به راحتی در اختیار سرمایهگذاران ناتوان قرار نگیرد.
محمود راستین با ابراز این که هنوز اهلیت و تخصصهای لازم برای برخی سرمایه گذاران به قانون و دستورالعمل تبدیل نشده است افزود: بسیاری از طرحها پس از دریافت استعلام و صدور مجوز به دلایل متعدد از اجرا باز میماند و سرمایهگذاریهای انجام شده دچار چالش میشود.
وی ادامه داد: برخی از متقاضیان طرحهای سرمایهگذاری به دنبال زمین خواری، طرح فروشی و دریافت تسهیلات هستند و معمولاً پس از مدتی آن را به دیگران واگذار میکنند و یا با تأمین نشدن منابع مالی از انجام کامل آن ناتوان میشوند که برای اقتصاد استان مشکلسازمی شود.
کمبود نقدینگی، کمبود مواد اولیه، تحریم، نوسان قیمت ارز و فرسودگی ماشین آلات، بدهیهای مالیاتی، بانکی، بیمهای، پایین آمدن سطح درآمد و تملک واحدهای تولیدی و کارخانه ها توسط بانک ها از دیگر مشکلات راکد ماندن واحدهای تولیدی بوده و هست که درخواست آیت الله رئیسی در آن زمان به عنوان رئیس قوه قضائیه از بانک ها این بود که با همه توان و ظرفیت از نظام تولید حمایت کرده و سیاست گذاری صحیح برای هدایت منابع بانکها به سوی تولید و رونق اقتصاد ملی را در دستور کار خود قرار دهند.
اما اینک و با روی کار آمدن دولت سیزدهم، آیت الله رئیسی به عنوان رئیس جمهوری یکی از برنامه ها و اولویت های کاری خود در این دولت را شفاف سازی وضعیت کارخانهها، واحدهای تولیدی راکد یا تعطیل کشور شده اعلام کرده و از مسئولان خواسته است تا هرچه سریعتر وضعیت جهش تولید در حوزه صنعت و اشتغال را کارشناسی کرده و راهکارهای عملی در شتاببخشی عملی به فعالیتهای این حوزه را ارائه دهند.
اما وظیفه مسئولان حوزه اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد باید ضمن پایش کارخانجات و کارگاههای تولیدی و شهرک های صنعتی، ظرفیت های موجود، تعطیل یا نیمه تعطیل بودن کارخانه ها را شناسایی و مشکلات موجود را رفع کنند.