صنایع دستی ، سوغاتی اصیل کردستان برای گردشگران
۲۰ خرداد روزی است که به صنایع دستی اختصاص دارد و این هنر بومی کردستان که برخواسته از تاریخ و تمدن این دیار با اصالت است ، شهرت جهانی دارد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمامرکز کردستان ، هنر دنیایی است که از دل احساست بشر سر بر میآورد و به روزمره گیهای ما رنگ و بوی عشق و طروات میبخشد و چه کسی است که هنر صنایع دستی کردستان را نشناسد.
صنایع دستی به عنوان بخشی از میراث فرهنگی و نمادی از زندگی فرهنگی و هنری ، بیانگر تاریخ و تمدن یک جامعه است.
کردستان به دلیل سبک زندگی و فرهنگ بومی خود و نیز به دلیل عدم استیلای بخش صنعتی از نظر صنایع دستی ، به عنوان یک استان مهم و مطرح در کشور شناخته میشود و حتی برخی از تولیدات بومی آن مانند فرش، گلیم و نازک کاری در جهان شهرت دارد.
در دیار اصالت و فرهنگ یعنی کردستان، بخش زیادی از جمعیت روستایی و حتی شهری به فعالیت در حوزه تولیدات صنایع دستی فعالیت دارند و این کار بخشی از اشتغال و درآمد استان را تشکیل میدهد و توجه مسافران و گردشگرانی را که به کردستان سفر میکنند به خود جلب میکند و در بازگشت به شهر خود از سبد هنر دستی این دیار یادگاری را با خود میبرند.
بر اساس آمارها ، بیش از ۷۰ درصد از صنعتگران فعال در حوزه صنایع دستی را خانمها تشکیل میدهند که عموماً در بخش البسه محلی کردی دوزی ، رودوزیهای سنتی ، قلاب بافی ، کلاش بافی و گلیم بافی فعالیت دارند.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان کردستان گفت: مهمترین صنایع دستی فعال در استان شامل گلیم بافی ، قالی بافی ، نازک کاری ، سازسازی سنتی (تار– سه تار– تنبور)، دف سازی ، کلاشبافی ، البسه محلی ، نساجی سنتی (موج بافی، سجادهبافی) ، خراطی ، معرق چوب ، منبت ، سفال گری صنعتی و سنتی (ساده – لعابدار)، رنگرزی گیاهی، سراج (مصنوعات چرمی) ، ارغوان بافی ، صنایع دستی سنگی مانند آسیاب دستی است.
فرهاد حامدی افزود : مهمترین شهرهای فعال در حوزه صنایع دستی استان کردستان به ترتیب سنندج ، مریوان ، سروآباد ، سقز و دیواندره هستند و بیش از ۸ هزار کارگاه تولیدی صنایع دستی در استان فعالیت میکنند.
حامدی کارگاه های فعال صنایع دستی در کردستان را اینگونه اعلام کرد: سنندج با دو هزار و 798 کارگاه گلیم بافی، نازک کاری، البسه محلی، مریوان با دو هزار و 530 کارگاه کلاش بافی، البسه محلی، رودوزیهای سنتی، سروآباد یک هزار و 352 کارگاه کلاش بافی، البسه محلی، ارغوان بافی، سقز با 743 کارگاه البسه محلی، گلیم بافی، کلاش بافی و دیواندره با 603 کارگاه فعال گلیم بافی، البسه محلی، قلاب بافی است.
حامدی در مورد حمایت از افراد خلاق و فعال در حوزه صنایع دستی گفت: این افراد میتوانند با ثبت درخواست خود در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، میتوانند فضای کارگاهی که تحت تملک این اداره هستند را جهت فعالیت خود دریافت کنند.
وی افزود: اعطای تسهیلات کم بهره ، معرفی جهت دریافت نشان ملی ، معرفی جهت دریافت مهر اصالت و نشان مرغوبیت کالای یونسکو و همچنین معرفی جهت شرکت در نمایشگاههای عرضه و فروش محصولات صنایع دستی از دیگر اقدامات حمایتی این برای فعالان حوزه صنایع دستی استان کردستان است.
بر اساس بررسیهای انجام شده، به صورت رسمی بازارچهای برای عرضه محصولات صنایع دستی استان وجود ندارد و فعالان این حوزه ناچار هستند تولیدات هنری خود را در بازارهای عمومی و غیررسمی عرضه کنند و این به عنوان یکی از مشکلات فعالان این حوزه محسوب میشود.
در این خصوص تقویت بخش خصوصی فعال و متعهد و دعوت از شرکتهای خصوصی و سرمایه گذاری به منظور برپایی نمایشگاهها و بازراچههای تخصصی عرضه صنایع دستی میتواند در رونق این بخش تولیدی مهم استان بسیار مؤثر باشد.
در گفتگو با فعالین حوزه صنایع دستی استان مشخص شد که بخش زیادی از این افراد به دلیل شیوع بیماری کرونا و تعطیلی بازارها، دچار مشکلات و آسیبهایی شده اند و نیازمند حمایت از سوی دولت هستند.
در صورت احداث شهرک صنایع دستی در استان به طوری که یک مکان متمرکز برای فعالین این حوزه وجود داشته باشد در فروش، بازاریابی و کسب درآمد برای شاغلین صنایع دستی میتواند مفیی باشد.
حمایت از صنایع دستی کردستان که نماد این استان است میتواند در اشتغال زایی برای جوانان و به ویژه بخش روستایی که از لحاظ درآمدی با مشکل مواجه هستند مؤثر باشد و موجب کاهش مهاجرت از روستا به شهر و رشد جمعیت ساکن روستایی شود.