در گفتگو شبکه تلویزیونی روسیا الیوم
لاورنتیف: انتخابات سوریه در موعد مقرر برگزار میشود
نماينده ويژه پوتين گفت انتخابات سوریه بر اساس استناد به قانون اساسی سال ۲۰۱۲ برگزار خواهد شد و چارچوب زمانی آن طبق قطعنامه ۲۲۵۴ خواهد بود.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ نماینده ویژه ولاديمير پوتین رئیس جمهور روسیه در امور سوریه با حضور در ویژه برنامه «نیوزمیکر» شبکه تلویزیونی روسیا الیوم با اشاره به بدقولی اروپاییها در ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه و اینکه پایین کشیدن فتیله تنشها در ادلب منوط به اخراج گروههای تروریستی است؛ تاکید کرد انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی سوریه در موعد مقرر برگزار خواهد شد.
خبرنگار روسیا الیوم با طرح پرسشهایی درباره اوضاع ادلب و راه بین المللی «ام چهار» و اینکه آیا روسیه منتظر اجرای وعدههای ترکیه است و با توجه به اینکه حملات به پایگاه روسی حمیمیم و فعالیتهای گروههای تروریستی، تدابیر روسیه چه خواهد بود؟
الکساندر لاورنتیف گفت: ترکیه ایها برخی نقاط بازرسی و نظارت را از مناطقی که دمشق بر آن سیطره دارد، به جاهای دیگر منتقل کردند، اما به مرزهایی که بر اساس توافقنامه پنجم مارس گذشته میان روسیه و ترکیه در مورد آن توافق شده است، نرفته اند، یعنی در خط تماس میان معارضان و ارتش سوریه. به همین علت ما معتقدیم این، اجرای ناتمام توافقنامهها میان دو طرف است. ما مطمئن هستیم با ایجاد مناطق امن بزرگراه بین المللی ام چهار، به طوری که نقاط نظارت و بازرسی ترکیه شش کیلومتر به سمت شمال و نقاط بازرسی روسیه شش کیلومتر به سمت جنوب باشد، امکان پایین کشیدن فتیله تنشها در ادلب وجود خواهد داشت و این امر میتواند باعث ثبات و استقرار اوضاع و ایجاد آرامش شود و نظام سوریه نیز بتواند آتش بس کامل در منطقه کاهش تنش اعلام کند.
همه اینها منوط به اجرای شروط معین و مشخص است که از جمله آنها میتوان به طرد کردن گروههای تروریستی به سمت جنوب از جاده ام چهار اشاره کرد که در طول آن به ویژه در مناطق کوهستانی مستقر هستند.
لاورنتیف درباره انتخابات ریاست جمهوری سوریه گفت: حکومت روسیه در امور داخلی سوریها مداخله نمیکند و ما نمیتوانیم مادامی که قوانین کشور سوریه نافذ و جاری است، از عملیات انتخاباتی این و آن حمایت یا با آن مخالفت کنیم. کشور سوریه میتواند در چارچوبهای خود انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری را طبق قوانین جاری برگزار کند.
طبق قانون اساسی سوریه آنگونه که ما اطلاع داریم، رئیس جمهور جدید باید سه ماه قبل از پایان دوره ریاست جمهوری انتخاب شود، حال چه رئیس جمهور مستقر مجدد انتخاب شود یا اینکه رئیس جمهور جدید بر سر کار آید. بر اساس آنچه ما درک کرده ایم، دولت سوریه میخواهد انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقرر خود برگزار شود، بنابراین هرگونه مانع تراشی در این زمینه، یک رویکرد غیرسازنده به شمار میآید.
بر همین اساس اگر از پیش، برگزاری این انتخابات را غیرقابل قبول بدانیم مانند آنچه نماینده فرانسه انجام داد, رویکردی نادرست خواهد بود. بهترین انتظار این است که صبر کنیم تا نتایج مشخص شود و از پیش به این بهانه که در هر صورت نتایج انتخابات مغشوش خواهد بود، آن را زیر سوال نبریم و آن را غیر قانونی ندانیم.
طبیعتا انتخابات طبق قوانین داخل سوریه و خارج از این کشور برگزار خواهد شد و ما باید متوجه این باشیم که خارج از کشور، انتخابات از طریق نمایندگیهای رسمی سوریه در خارج از کشور یعنی در سفارتخانهها و شعبههای کنسولگری برگزار خواهد شد؛ بنابراین صحبتی از برگزاری انتخابات در اردوگاه آوارگان یا در هر منطقه دیگری که خارج از نقاط ثبت شده رسمی است؛ وجود نخواهد داشت. در نتیجه ما بر این باوریم که انتخابات برگزار خواهد شد و در درجه نخست این انتخابات در مناطق و اراضی تحت کنترل حکومت سوريه خواهد بود.
لاورنتیف گفت: انتخابات سوریه بر اساس استناد به قانون اساسی سال ۲۰۱۲ برگزار خواهد شد و چارچوب زمانی آن طبق قطعنامه ۲۲۵۴ (نقشه راه عملیات انتقال سیاسی در سوریه) خواهد بود. این در حالی است که تلاش و فعالیت برای اصلاح قانون اساسی از خیلی وقت پیش آغاز شده است و متاسفانه معلوم نیست چقدر زمان خواهد برد.
همچنین من معتقدم با توجه به نبود اعتماد متقابل و تلاش برای بهره برداری از اصلاحات قانون اساسی برای مقاصد و اهداف سیاسی، این مسئله به مانع تراشی در راه این کار منجر خواهد شد. این تلاشها برای به شکست کشاندن مسیر و براندازی نظام سوریه با توسل به ابزارهای سیاسی بعد از شکست ابزارهای نظامی هرگز قابل قبول نخواهد بود.
خبرنگار در ادامه از این مقام روس پرسید آیا عملیات سیاسی نیازمند بدنه جدید معارضان است. ما شاهد اختلاف میان هیات گفتگو کننده هستیم و به نظر میرسد عربستان سعودی نیز با توجه به اختلافات موجود میان کشورهای عربی و ترکیه، تامین هزینه هیئت معارضان را متوقف کرده است و بنابراین سوال این است که دمشق باید با چه کسانی گفتگو کند؟
لاورنتیف گفت: این راه پر از موانع و دشواریهای گوناگون است، زیرا معارضان از جانب طرفهای خارجی حمایت میشوند. البته من در صدد نام بردن نیستم، اما مراکز قدرت، یکی، دوتا یا حتی سه تا نیست بلکه زیاد هستند و هر یک از گروههای معارض تلاش میکند از مواضع و دیدگاههای طرفی که از آن حمایت مالی میکند، دفاع کند. این دشواریها وجود دارند و به احتمال زیاد باقی خواهند ماند و بعید به نظر میرسد که معارضان سوری به طور ناگهانی و یکباره با هم متحد شوند و یک رهبری جدید معرفی کنند که از جانب جامعه جهانی به رسمیت شناخته شود، این بعید است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اوضاع ناگوار اقتصادی و معیشتی سوریها و اینکه روسیه چگونه به دمشق کمک خواهد کرد و برخی انتظار دارند کمکهای روسیه بیش از سطحی باشد که اکنون صورت میگیرد؛ تصریح کرد: اوضاع در حال حاضر بسیار دشوار است. همانطور که گفتم از حدود یک سال و نیم پیش، اوضاع کمی بهتر از اکنون بود و مشکلاتی که هم اکنون درباره تامین غذا و سوخت و بنزین و نان و دیگر مایحتاج اساسی وجود دارد، نبود.
آنچه در طول یک سال و نیم گذشته اتفاق افتاد، علت اصلی وخامت اوضاع اجتماعی و اقتصادی سوریه به شکل حاد بوده است که میتوان به تاثیر بی ثباتی عراق و لبنان و سپس وضع تحریمهای یکجانبه آمریکا و تایید آن توسط اتحادیه اروپا و همچنین تدابیر مشخص از جانب برخی کشورها اشاره کرد. طبیعتا این، تاثیر منفی زیادی خواهد داشت و روسیه حتی الامکان به واسطه ارسال غلات و تسهیل واردات سوخت و هماهنگی با طرفهایی که به مسائل سوریه اهتمام دارند و من در صدد نام بردن از آنها نیستم؛ سعی در کاستن از مشکلات دارد.
من به ملت سوریه تاکید میکنم ما درصدد کاستن از درد و رنجهای آنها و ارائه کمکهای بشردوستانه و کمکهای غذایی به آنها و فراهم کردن شرایط مناسب معیشتی و تلاش برای بازگشت آنها به حیات عادی هستیم. این طبیعتا نیازمند درآمدهای مالی زیادی است، اما من معتقدم میتوانیم به شکل تدریجی به سوی این هدف حرکت کنیم و حتی کشورهای اروپایی و آمریکا را نیز تحت تاثیر قرار دهیم و از جوامع این کشورها بخواهیم که بر اساس عقل و تفکر تصمیم گیری کنند، زیرا بسیاری از مسائل به موضوعات بشردوستانه مربوط میشود.
لاورنتیف با اشاره به سیاسی کردن همه مسائل گفت: اکنون همه مسائل حتی عرضه کمکهای انسان دوستانه نیز سیاسی شده است. شما ملاحظه کردید که کشورهای اتحادیه اروپا اعلام کردند حتی یک سنت هم بابت برنامههای بازسازی و طرحهای بشردوستانه نخواهند داد مگر اینکه برایشان حل و فصل سیاسی بحران سوریه و نتایج مشخص و مد نظر آنها مبرهن شود. این در حالی است که پشت سر «نتایج مشخص» مفاهیمی قرار دارد و ما به آنها دیدار چهارجانبه در استانبول را یادآوری کردیم که فرانسه و آلمان به ولادیمیر پوتین وعده دادند به مردم سوریه کمک کنند، اما به وعدههای خود وفا نکردند.