تغییر الگوی کشت و توسعه کاشت زعفران در فارس
کمبود منابع آبی ، امکان کاشت زعفران در اراضی خرد و قطعات کوچک و چند ساله بودن این گیاه و برداشت محصول در حدود هفت سال از دلایل ترویج تغییر الگوی کاشت این محصول است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز فارس،مریم زارعی بانوی کار آفرین موفق به توسعه کشت زعفران در اراضی کم آب شهرستان مرودشت شده است و ۴۰ هکتار از قطعات زیر کشت زعفران را نظارت و مدیریت میکند.
زارعی با بیان ضرورت تغییر الگوی کشت و جایگزینی شلتوک کاری با زعفران گفت: کمبود منابع آبی خصوصا آبهای زیر زمینی، امکان کاشت زعفران در اراضی خرد و قطعات کوچک، احیاء زمینهای درجه ۲ و ۳ و چند ساله بودن این گیاه و برداشت محصول در حدود هفت سال از مهمترین دلایلی بود که لزوم ترویج تغییر الگوی کاشت را وجود آورد.
کاهش عملکرد مزارع زعفران در دهههای گذشتهمدیرعامل شرکت پارس گیاهبان با بیان اینکه از سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۰ سطح زیر کشت زعفران حدوداً پنج برابر افزایش داشته، اما آمار عمکردها حکایت از افت تولید در واحد سطح دارد، ابراز کرد: تاخیر در جمعآوری محصول از سطح مزارع به دلیل افزایش سطح زیر کشت، کمبود کارگر یا گران بودن دستمزد، تاخیر مضاعف در عملیات جداسازی زعفران از گل و همچنین جابجاییهای مکرر گل زعفران تا مرحله جداسازی از مهمترین دلایل کاهش عملکرد در واحد سطح بوده است.
به گفته این بانوی کار آفرین؛ متوسط عملکرد در مزارع تحت پوشش طرح ترویجی هشت کیلوگرم زعفران خشک در هکتار است که در برخی مزارع به ده کیلوگرم نیز میرسد همچنین زعفران تولیدی به گواه عموم به لحاظ عطر و طعم از محصولات دیگر استانها مرغوبتر است.
او از برآورده شدن انتظار تولید زعفران نسبت به سطح زیر کشت، ایجاد اشتغال پایدار در روستاها، افزایش کیفیت محصول تولیدی، شناسنامهدار شدن تولید، کاهش ضایعات و در نتیجه کاهش هزینه تولید، استفاده درست از منابع مانند آب و زمین، تقسیم عادلانه درآمد، امید به ماندن در روستا و در مواردی مهاجرت معکوس روستا زادگان به زادگاهشان، جذب سرمایه در مناطق محروم با ایجاد صنایع مرتبط با زعفران به عنوان محاسن اجرای طرح ترویجی کشت زعفران یاد کرد.