به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه لاتریبیون، تدروس آدهانوم، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، به تازگی در اظهار نظری گفت این بیماری همه گیر یک بحران بهداشتی است که نظیر آن را در یک قرن گذشته ندیده ایم و تأثیرات آن برای چند دهه آینده احساس خواهد شد.
علاوه بر تلفات انسانی، از جمله پیامدها و آثار منفی ناشی از شیوع بیماری کرونا اوضاع و شرایط بد اقتصادی و مالی است که در نتیجه آن بر جهان حاکم شده است. در هفتهای که گذشته گزارش مربوط به عملکرد اقتصادی در برخی از مناطق و کشورهای مهم جهان منتشر شد.
در منطقه یورو تولید ناخالص داخلی در فاصله ماههای آوریل تا ژوئن (سه ماهه دوم) امسال، ۱۲.۱ درصد در مقایسه با سه اول امسال کاهش یافت. در آمریکا، شیوع بیماری کرونا و محدودیتهای قرنطینهای ناشی از شیوع این بیماری از جمله بیرون نیامدن از منزل، رعایت فاصلههای گذاریهای اجتماعی و ممنوع بودن برگزاری گردهمایی و تجمعات، به فروپاشی تولید ناخالص داخلی این کشور منجر شده است. به طوری که تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه دوم امسال نسبت به سه ماهه نخست ۳۲.۹ ٪ کاهش یافت. با این میزان کاهش اقتصاد آمریکا رسما دچار رکود شد. اکنون که تقریبا شش ماه از شیوع بیماری کرونا در جهان میگذرد پیامدها و آثار منفی اقتصادی ناشی از آن گیج کننده شده است. بر اساس اعلام سازمان آمار اروپا (یورواستات) منطقه یورو در سه ماهه دوم، ۱۲.۱ درصد کاهش تولید ناخالص داخلی داشته است. میزان کاهش تولید ناخالص داخلی فرانسه در همین مدت ۱۳.۸ ٪، در اسپانیا ۱۸.۵ ٪، در آلمان که نیرو محرکه رشد اقتصادی اروپا میزان کاهش تولید ناخالص داخلی در فاصله ماههای آوریل تا ژوئن (سه ماهه دوم) امسال، نسبت به فاصله ماههای ژانویه تا مارس (سه ماهه نخست) امسال ۱۰.۱۴ ٪ بوده است. در میان کشورهای اروپایی اقتصاد فرانسه به طور رسمی دچار رکود اقتصادی شد. به عبارت این دومین سه ماههای است که تولید ناخالص داخلی در فرانسه افت میکند.
در آمریکا رقم کاهش سرسام آور بوده است. تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه دوم امسال نسبت به سه ماهه نخست ۳۲.۹ ٪ کاهش یافته است. میزان کاهش تولید ناخالص داخلی در آمریکا در سه ماهه دوم امسال در مقیاس سالانه، یعنی نسبت به همین مدت زمان در سال گذشته، ۹.۵ ٪ بوده است. تنها کشوری که در این میان رشد اقتصادی داشته کاناداست. این کشور در ماه مه رشد ۴.۵ درصدی را نسبت به ماه آوریل، پس از دو ماه کاهش متوالی شدید ثبت کرد.
براساس آخرین ارزیابیها و آمار و ارقامی که این خبرگزاری با استناد به منابع رسمی به دست آورده است، از زمانی که بیماری کرونا، (کووید-۱۹)، برای نخستین بار در ووهان چین در ۱۲ دسامبر سال ۲۰۱۹ گزارش شد و از آنجا به سراسر جهان شیوع پیدا کرد تاکنون بیش از ۶۷۳۹۰۹ نفر در سراسر جهان جان خود را از دست داده اند. شمار مبتلایان به ویروس کووید-۱۹، نیز از ۱۷ میلیون فراتر رفته است. مکزیک با ۴۶ هزار کشته، جایگاه سوم را در میان کشورهای دارای بیشترین تعداد مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا قرار دارد و به همین علت از جمله کشورهای بسیار درگیر با این بیماری ویروسی است. آمریکا با ۱۵۳.۲۶۸ کشته و برزیل ۹۱.۲۶۳ کشته به ترتیب در رتبههای اول و دوم جهان از نظر شمار مرگ و میرهای ناشی از ابتلا به بیماری کرونا، به خود اختصاص داده اند.
پیامدها و آثار منفی ناشی از شیوع بیماری کرونا در دهههای آینده:
چندین کشور در مواجهه با افزایش موارد جدید ابتلا به ویروس کووید-۱۹، محدودیتهای بهداشتی را افزایش داده اند. آلمان سه منطقه از اسپانیا را که به شدت که به شدت دچار پیامدهای منفی ناشی از شیوع بیماری کرونا شده اند به عنوان مناطق پر خطر طبقه بندی کرده است. این به معناست مسافرانی که از این مناطق وارد خاک آلمان شوند باید بلافاصله قرنطینه شوند مگر آنکه آزمایش کرونا آنها منفی شود. در انگلیس، دولت تصمیم گرفته است حداقل دو هفته مرحله بعدی کاهش مقررات قرنطینه و محدودیتهای خارج شدن از منزل را برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا به تعویق اندازد. این در حالی است که قرار بود روز شنبه بازگشایی اماکن عمومی انجام گیرد. در فرانسه، اولیویه وران وزیر بهداشت جمعه اعلام کرد ماسک زدن در اماکن عمومی رو باز که در آن شیوع بیماری کرونا شدت یافته است ممکن است اجباری شود. چون معمولا در فصل تابستان مردم بیشتر تمایل دارند در برخی مناطق گردهم آیند و جشنهای خود را برگزار کنند.
مسابقه برای تولید واکسن:
شرکتهای نفتی، سازندگان هواپیما، تولیدکنندگان خودرو و دیگر صنایع تولیدی و خدماتی همگی بهای سنگین برای بحران بهداشتی کرونا پرداخت کرده و میکنند. شرکت کامیون سازی اسکانیا سوئد روز جمعه گذشته اعلام کرد تقاضا برای خرید محصولات این شرکت به شدت پایین آمده است و به همین علت مجبور شده است برنامه تعدیل ساختاری، یعنی مجموعه خط مشیهای اقتصادی و مالی که شرکتها و کشورهای با مشکل مالی مواجه شده برای سرپا نگه داشتن خود با اجرای مقررات سختگیرانه انضباط مالی، تعدیل نیرو، کاهش هزینهها و دریافت وام در جهت بازارنگر کردن ساختار خود انجام میدهد به اجرا گذارد. در چارچوب همین طرح این شرکت در نظر دارد پنج هزار نفر از نیروهای خود را در سراسر جهان اخراج کند.
از نظر پزشکی، گواه اینکه رقابت شدید بین کشورها به وجود آمده است امضای قراردادهای متعدد برای خرید واکسن کروناست. کشورها میخواهند به محض آنکه این واکسن تولید شد دسترسی به آن را برای خود تضمین کنند. آخرین مورد، قرارداد بیش از دو میلیارد دلاری است که روز گذشته جمعه بین شرکت سانوفی و شرکت چند ملیتی گلاکسواسمیتکلاین (GSK) انگلیس با آمریکا به امضاء رسید. این دو شرکت داروسازی فرانسوی و انگلیس طبق این قرار داد باید تا ۲.۱ میلیارد دلار در مقابل تحویل اولیه ۱۰۰ میلیون دز واکسن کرونا از آمریکاییها دریافت میکنند.
اتحادیه اروپا از قافله عقب نمانده است:
اتحادیه اروپا روز جمعه اعلام کرد که قراردادی برای خرید ۳۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا را با شرکتهای سانوفی و شرکت چند ملیتی گلاکسواسمیتکلاین (GSK) انگلیس بسته است. به موجب این قرارداد تحویل واکسن در ۲۰۲۱ به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و منطقه یورو تضمین شده است. رقم این قرار داد که بدون الزام خرید است هنوز مشخص نشده است. در همین حال ژاپن نیز قراردادی با شرکت ائتلافی بیونتک آلمان و فایزر آمریکا امضاء کرده است. به موجب این قرار داد در صورت ساخته شدن این واکسن در این دو شرکت، باید ۱۲۰ میلیون دوز آن در اختیار ژاپن قرار گیرد.
اقدامات مشابه در سراسر جهان چند برابر شده است و این رقابت جنجالی است، زیرا مسئله دسترسی کشورهای در حال توسعه به واکسن را زیر سئوال میبرد که ممکن است امکان مالی بستن چنین قراردادهای سنگینی را نداشته باشند. از همین رو این موضوع و مسئله اکنون مطرح است که با وضعی که به وجود آمده است کشورهای در حال توسعه و فقیر در آخرین مرحله به واکسن کرونا دسترسی پیدا کنند.
البته واکسنهایی هم که تولید میشود باید کارآمدی خود را اثبات کرده باشد. آنتونی فاونی، ایمونولوژیست در همین باره میگوید واکسنی که چینیها و روسها ادعا میکنند تولید کرده اند زیر سئوال است. وی در همین باره میگوید امیدار است که چینیها و روسها واکسنهای خود را قبل از دادن به هر کسی آزمایش کرده باشند.