به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه.
سفر به شهرستان مرزی قصرشیرین به عنوان گرمترین نقطه استان کرمانشاه همیشه برایم سختیهای خاص خود را دارد مخصوصا در دمای بالای چهل و هفت درجه و زیر آتش سوزان خورشید تابستان ، در این حال حرکت میان بیابانهای خشک و گه گاه دیدن گیاهی سبز و خروش الوند از دوردستها حس زندگانی میدهد.
قصرشیرین از مناطقی است که به خاطر شرایط ویژه آب و هوایی گلخانه داری در آن رونق نسبتا خوبی دارد از ۳۲ هکتار گلخانه فعال دراستان کرمانشاه ۶ هکتارآن در قصرشیرین قرار دارد مردم این منطقه از اوایل اسفند ماه محصولات خارج از فصل از جمله خیار را روانه بازار میکنند و بعد از آن فلفل کشت میکنند و تا اواسط مرداد ماه محصول برداشت میکنند.
مقصد ما سولههایی است که زیر آنها کشتهای گلخانهای انجام میشود هوای شرجی و داغ داخل این سولهها به حدی طاقت فرسا است که تحمل هوای گرم بیرون راحتتر است آقای ملکی گلخانهای با وسعت ۲ هزار متردارد که در آن خیار، گوجه، فلفل و توت فرنگی کشت میکند او که حالا مشغول برداشت فلفل است میگوید تا اواسط مرداد ماه برداشت ادامه خواهد داشت محصولات او ۴۵ روزه به بار میرسد و دو بار در سال کشت میشود اگر در شهریور خیار کشت کند تا دی ماه محصول دارد و بعد از آن توت فرنگی میکارد و در اسفند برداشت میکند.
او میگوید : آب رودخانه الوند هم از نظر کمیت و هم از نظر بهداشتی چندان برای کشت مناسب نیست این گلخانه دار ادامه میدهد کار لوله گذاری آب از سد تنگ حمام در ۲۴ کیلومتر قصرشیرین به پایان رسیده واگر سریعتردستگاههای پمپاژنصب شود ما بدون هیچ مشکلی محصول تولید میکنیم چرا که یکی از مشکلات عمده ما گازرسانی بود که آن هم امسال حل شده است
در این نقطه مرزی گاهی آقای ملکی و دیگرگلخانه داران محصولات را با هم جمع میکنند و از طریق بازارچه مرزی پرویز خان به عراق صادر میکنند هر چند در داخل هم مشکل فروش ندارند و محصول به خوبی به فروش میرسد.
کارشناسان معتقدند اصل اول در گلخانه داری یافتن بازار فروش است و اگر این مشکل حل شود تقریبا کاری سود آور است.
بازار پسندی محصولات به این دلیل است که برای تولید محصولات گلخانهای از بذر خالص و اصلاح شده استفاده میشود.
اما به نقطه صفر که میرسیم جایی که درون سولهها به دلیل گرمای زیاد و هوای شرجی نفس کشیدن دشوار است سولههای گلخانهی آقای بوچانی تقریبا بدون کشت مانده اند در حالی که سالهای قبل در این فصل محصولات خوبی برداشت میکرد او میگوید: نیاز به تسهیلات حمایتی دارد و دوندگیهای زیادی برای بازسازی سوله هایش بعد از زلزله سال ۹۶ داشته، ولی در بروکراسی بانکها اداره کار و سازمان جهاد کشاورزی گیر افتاده و تا کنون کاری از پیش نبرده .
از گرمسیر به سردسیر سفر میکنیم جایی که آقای فرید خیار گوجه و فلفل کشت میکند او هم دوبار در سال محصول برداشت میکند در دو کشت ، تابستان فصل کشت و کار اوست ودر پاییز محصول برداشت میکند از طرفی دوباره از اواخر بهمن کشت میکند و تا خرداد محصول برداشت میکند.
۱۴ نفر در حدود دو هکتار گلخانه او مشغول کارند و ۱۰ نفر هم به صورت غیر مستقیم او تنها مشکلش را مشکلات فنی کار میداند و میگوید"کارشناسان مجرب باید آنها را با آخرین روشهای کشت گلخانهای آشنا کنند که متاسفانه چنین کارشناسانی در دسترس آنها نیست
در استان کرمانشاه فقط ۳۲ هکتارگلخانه فعال وجود دارد این میزان حدود نیم در صد گلخانههای کشور را شامل میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی میگوید: با وجود پتانسیلهای که درکشت گلخانه در استان کرمانشاه وجود دارد تا انتهای سال ۹۷ کل سطح گلخانههای فعال استان ۲۸هکتار بود که با تلاش فراوان در سال ۹۸ با تسهیل در صدور مجوزها ۲۶ هکتار به سطح آنها اضافه شده است که ساخت این گلخانهها در دست انجام است.
به گفته بهرامی مجری طرح گلخانههای استان کرمانشاه بزرگترین گلخانه استان در اسلام آباد غرب با حمایت بنیاد مستضعفان در حال ساخت است در وسعت ۱۴ هکتار.
او علت کمی سطح زیر کشت گلخانههای استان در کرمانشاه را توجه بیش از حد به کشتهای زراعی میداند که کرمانشاه قطب کشور در آن محسوب میشود و همین باعث شده از کشت گلخانهای غافل باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کاهش زمان صدور مجوزها و تسهیل در دریافت آنها را در راستای توسعه گلخانهها میداند.
او ادامه میدهد با اجرای طرحهای حمایتی سطح زیرکشت گلخانههای استان را به ۳۰۰ هکتار افزایش خواهیم داد.
تسهیلات پرداختی ۷ درصد است و متقاضی باید دارای سند زمین و آب باشد که البته بعضی گلخانه داران که سند زمین به نامشان نیست نمیتوانند از این تسهیلات استفاده کنند و دچار مشکلاتی شده اند.
بیشترین گلخانههای استان در شهرستان کرمانشاه و صحنه قرار دارد
در استان کرمانشاه سالانه سه هزار تن محصولات صیفی خارج از فصل و ۷ میلیون گل شاخه شاخه بریده تولید میشود که صادرات گل شاخه بریده پس از انتقال به بازار تهران انجام میشود
همچنین در کرمانشاه سالانه ۱۰ میلیون قطعه نشا گوجه فرنگی و ۶ میلیون نشا گل و گیاه تولید میشود که میتواند نیاز داخل استان را تامین کند.
آن چه توجه به کشتهای گلخانهای را ضروری کرده این است که کشورما با وجود وسعت زیاد به علت محدودیتهایی مانند کوهستانی و بیابانی بودن شوری خاک، سطح اراضی قابل کشت محدود است.
از طرفی امروز با توجه به افزایش روزافزون جمعیت از یک سو و محدودیت منابع آب و خاک از سوی دیگر، اهمیت افزایش تولید درواحد سطح بیش از پیش بیشتر شده است.
کارشناسان معتقدند کشت اگر به صورت گلخانهای انجام شود ۷ برابر فضای باز محصول برداشت خواهد شد و به ازای هر هکتارگلخانه ده نفر مشغول به کار میشوند علاوه بر این ۶ تا ۷ برابر در مصرف آب صرفهجویی میشود همچنین کشت محصولات گلخانهای بازار پسند و صادرات محور است و میتوان در تمام فصلها برداشت شود.
**خبرنگار: پروین شهسواری