به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ با شیوع ویروس کرونا در کشور و استان مرکزی خرید و فروش گل در شهر گلها از رونق افتاده و گلکاران محلاتی زیان دیده اند.
کنار پنجره می ایستم . فروردین 99 . نمیدانم روز چندم قرنطینه است . اما من سرکارم . گلهای پشت پنجره تنها نقطه اتصال من با طبیعت بهاریست . شکوفه های گلدان به گل نشسته اند . صورتی پررنگ . دلنواز. می خواهم فراموش کنم اما "کرونا" مدام به ذهنم حمله می کند . قصد فرار دارم . در خیال سوار بر گل های گلدان به محلات می روم . هلند ایران . شهر گلها . آنجا که در اردیبهتش اردوی بهشت است این روزها.
به کوچه با غ های زیبا می روم . آلاچیق های پر از گل های رنگارنگ . گلهایی که آنها نیز از کرونا در امان نماندند و زخمی دارند بر پیکره اشان . آسمان پر گل ناگهان تیره می شود . گلها رقصان به زمین می افتند . به سراغ یکی از گل کاران می روم.
دست های زخمی و گل های پژمرده
گوشی را برمی دارم ، شماره را می گیرم ، صدای محزون آقای اکبری آن سوی سیم های تلفن حکایت از ناخوشنودی از شرایط است.
او دست های زخمی از تیغ های گل را یادآور می شود و می گوید : گل های محلات این روزها پژمرده اند و فرصتی برای نفش کشیدن در خانه ها و باغچه های مردم ندارند .
او ادامه می دهد : در این ایام اوج خرید و فروش گل بود و بازدیدکنندگان زیادی از اقصی نقاط کشور برای دیدن گل های محلات می آمدند ، اما امسال دریغ از خرید و حضور گردشگر .
او اما در میان آههای سوزناکش از تلاش گلکاران می گوید که به امید روزهای بدون کرونا و پر از خنده و گل کار می کنند .
نبود روزهایی مانند این روزها در سابقه ی 70 سال گل محلات
حاج علی از گلکاران قدیمی محلات است سن او به اندازه سابقه ی گلکاری در محلات است و می گوید : روزی مانند این روزها را در 90 سال زندگی و گلکاری را به یاد ندارم.
گرچه اوایل کار گلها را فقط برای مشتری هایی از خود محلات و گاه تهران آماده می کردیم اما گل خریدار داشت و ولی اکنون با وجود توسعه گل محلات نه تنها به شهرهای مختلف ایران و بلکه صادرات ، اما این ویروس منحوس خاری شده بر چشم گلکاران و از خدامی خواهیم اول برای سلامتی همه و سپس برای رزق حلال این ویروس هر چه زودتر از بین برود.
صدای حاج علی دیگر شنیده نمی شود و گویا با غم بزرگی در دل می گرید.
سابقه گل کاری در محلات به ۷۰ سال قبل میرسد و اکنون در این شهرستان ۴۵ هزار نفری، افزون بر سه هزار نفر بهصورت مستقیم در ۷۰۰ واحد تولید و پرورش گل و گیاهان زینتی مشغول به کار هستند .
روزهای ناکام اوج فروش
اوج رونق هرساله بازارر گل محلات از اسفند شروع می شد و تا پایان اردیبهشت ادامه می یافت که در واپسین روزهای پایان سال 98 و با اوج گیری ویروس کرونا بازار داغ گل همچون دیگر مشاغل به سردی گرایید تا گل ها و زیان انباشتهای روی دست گلکاران بماند.
جعفری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان محلات است می گوید : پارسال بیش از ۱۱۰ میلیون گل شاخه بریده ، ۲۴ میلیون گلدان آپارتمانی و ۲۵ میلیون شاخه گلهای فصلی تولید شد که چشم امید گلکاران به فروش اسفند و فرودین بود که به شیوع کرونا خسارت جدی به گلکاران وارد شد . گلایل، میخک، داوودی، لیسیانتوس، آنتوریوم و لیلیوم پرتعداد ترین تولیدات گل های شاخه بریده محلات است .
حسن یوسف، گل سنگ، کاکتوس، دیفن باخیا، پتوس و فیکوس و گلهای نشایی و فصلی شامل انواع اطلسی، بنفشه، میمون، سلوی، پریوش و آهار نیز مهمترین تولیدات گلدانی و آپارتمانی گلکاران محلاتی است .
محلات بیشترین سطح زیر کشت و پرورش انواع گل و گیاه زینتی را در کشور دارد و ۳۵۰ گونه گل ، در بیش از ۹۰۰ هکتار اراضی و گلخانه های این شهرستان تولید می شود .
محلات هلند ایران
محلات حالا نه تنها ، به شهر سنگ های تراورتن براق و تریکوهای مرغوب معروف است بلکه به همت گلکارانش یکی از انگشت شمار قطبهای پرورش و تجارت گل در کشور و به هلند ایران معروف است.
صادرات سالانه گل محلات به بیش از 12 میلیون دلار می رسد و پارسال یک ششم صادرات گل کشور توسط آقای کرمعلی ، یکی از تولیدکنندگان محلاتی برای آن سوی مرزها بارگیری شد .
گل ها روی دست مانده
به گفته ی جعفری مدیر جهاد کشاورزی محلات ، اکنون سرنوشت گل هایی مانند لاله و سنبل ، نزدیک به ۱۴ میلیون گل شاخه بریده و بیش از 400 هزار گلدان نامعلوم است و روی دست تولیدکننده باد کرده است . همچنین در تولیدات فصلی گل مانند اطلسی و شمعدانی نیز بیش از دو میلیون گل یک بار مصرف بدون خریدار در بازار محلات مانده است .
ابراهیمی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل کشور که خود گلکاری از شهرستان محلات است هم می گوید : ویروس کرونا شوک اقتصادی و اجتماعی بزرگی به کشور وارد کرده و صنعت گل و گیاه محلات نیز تکهای از خسارات سنگین این پازل است که پیامدهای آن معیشت شکننده گلکاران را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
رکود شدید فروش در کنار لغو قرارداد با شهرداری های کشور
علیپور مدیرعامل تعاونی گل و گیاه شهرستان محلات می گوید: ۶۰ درصد فروش گلهای شاخه بریده همچون رز، میخک، آنتریوم، آلسترو، لیلیوم در نوروز است اما به دلیل شیوع کرونا امسال استقبالی برای خرید صورت نگرفته و تمام گلخانهها مملو از گلهای شاخه بریده رنگارنگی است که در حال از بین رفتن هستند .
وی اضافه می کند : هر سال عمده این گلها از سوی شهرداریها برای کاشت در فضای سبز خریداری میشد که با بحران کرونا این مسئله از دایره تکالیف مدیریت شهری خارج شد و اموری چون گندزدایی و ضدعفونی اماکن شهری جای ان را گرفته است.
زیان دیگر گلکاران محلاتی در تعلیق قراردادهای تولید با شهرداری های کشور است، که به عنوان مثال می توان به قرارداد خرید گل از سوی شهرداری مشهد و شیراز از گلکاران محلاتی اشاره کرد که به دلیل مشکلات تردد لغو شد .
قسط وام ؛ رنج تولیدکنندگان نوپا
در میان گلکاران موی سپید محلاتی ، کم نیستند جوانان و تولیدکنندگان نوپایی که پای در عرصه شغل پدری نهادند ، البته با تسهیلات بانکی.
آقای علوی یکی ازآنهاست که با دریافت وام کار را شروع کرده است .
او یک گلخانه به ئسعت دو هکتار را اداره می کند و زیان ناشی از کساد بازار کرونا را جدی می داند و می گوید : تولیدکنندگانی که با تسهیلات بانکی کار خود را شروع کرده اند ، اکنون روز گار خوبی را سپری نمی کنند و ما مدام نگران پرداخت قسط های وام هستند.
او تعویق قسط ها را راهکار موقت می داند که در آینده به گرانتر شدن گل ختم می شود.
بازار آتی گل گرانتر از حد معمول می شود
او پیش بینی می کند بازار آتی گل گرانتر از حد معمول می شود چرا که گلکاران برای پرداخت وام های خود و پرکردن چاله ی مشکلات به طریقی پول تامین کنند .
در تکمیل سخنان این جوان علیپور مدیرعامل تعاونی گل و گیاه شهرستان محلات می گوید : انتظار می رود مسئولان استانی و نمایندگان مجلس بیش از گذشته از جوانان حمایت کنند و به واسطه تعامل با بانک ها، نه تنها سررسید پرداخت تسهیلات بیشتر به تعویق بیفتد بلکه برای تامین هزینههای جاری حامل های انرژی و بخشی از پرداخت حق بیمه های کارگری تامین اجتماعی کمکهای لازم را درنظر بگیرد.
غفلت و مشکل در تولید آتی
حجت الاسلام سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه کرونا تنها مخاطرات بهداشتی، اجتماعی و روانی نداشته بلکه کوه عظیمی از چالش در حوزه اقتصاد و کسب و کار ایجاد کرده در این باره می گوید : گلکاران نیمی از سال را با صرف هزینههای سنگین کارگر و ملزومات کاشت ، به امید درآمد بازار نوروز می مانند که امسال کرونا خسارت زیادی به آنان وارد کرد .
وی گلکاران را قربانیان دیگر کرونا می نامد و ادامه می دهد : غفلت از آسیبهای صنعت گل و گیاه در اثر ویروس کرونا ، تولید گل در سال آینده را با مشکل مواجه میکند.
دولت جدی ورود کند
سلیمی اضافه می کند : دولت باید هرچه سریعتر برای اقتصاد گل و گیاه چارهای بیاندیشد و با ارایه تسهیلات و کمکهای فوری شاغلان این صنعت را یاری دهد.
جعفری رئیس اداره جهادکشاورزی محلات با بیان اینکه ، به منظور حل مشکلات گلخانهداران محلات رییس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی از گلخانهها بازدید داشته و در مکاتباتی این مشکلات به حلقه مدیریت ارشد استان منتقل شده است می گوید : در این راستا به سازمان همیاری شهرداریهای استان پیشنهاد شد گل مورد نیاز مصرفی فضای سبز شهرها را از گلکاران این شهرستان تهیه کنند و میطلبد در نشستهای تخصصی مسئولان برای شاغلان حوزه گل و خساراتی که براثر کرونا متوجه آنان شده چارهای اندیشیده شود.
به جای نفت گل بفروشیم
به تعبیر کارشناسان کشاورزی ارزش بالای گل در درآمد زایی و ارزآوری ضرورت دیگری برای توجه به وضعیت ناخوشایند گل است .
به گفته ی زارعی مدیر امور باغبانی جادکشاورزی استان مرکزی ، ارزش اقتصادی ۱۰۰ شاخه گل رز ، معادل یک بشکه نفت است و توسعه صادرات آن ، افزایش معنادار ی در ایجاد اشتغال دارد .
وی می گوید : همین موضوع ضرورت توجه به گل محلات به عنوان دومین تولیدکننده گل کشور پس از استان تهران را دو چندان می کند تا با حفظ اشتغال و تولید در مسیر صادرات غیر نفتی و اقتصاد بدون نفت که مورد توجه رهبر معظم انقلاب است قرم برداریم.
به امید روزهای بدون کرونا
به روزهای پساکرونایی می اندیشم . بی تردی با حمایت مدبرانه و دلسوزانه مشکلات این گلکاران که آرزوی جز شادی دلهای ما ندارند نیز حل می شود .
در پس روزهای بدون کرونا، بر بال گلهای صورتی گلدان پشت پنجره ، جهان پر از زیبایی و خنده می شود . با امید به سلامتی همه ، به نوروز سال آینده می اندیشم که گل سنبل سفره هفت سین را از بازار گل محلات و دست های زخم خورده اما چشم های خندان گلکاران محلاتی بخرم .
ینی روی دستتون بمونه و پژمرده شه بهتر از فروختن با سود کمتره؟
من اصلا درک نمیکنم