• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۳۸۰۴۸۰
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۱:۰۸
بین الملل » تحلیلی
مقاله تحلیلی؛

تیر خلاص به عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا

با توجه به تغییرات صورت گرفته در نظام سیاسی ترکیه، از نگاه کشورهای مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، هیچ جایگاهی برای ترکیه در اتحادیه اروپا متصور نخواهد بود

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ ترکیه به عنوان کشور آسیایی که تنها بخش کوچکي از آن دراروپا قرار دارد، سالها است که به دنبال عضویت در اتحادیه اروپا است.

درخواست رسمی ترکیه برای پیوستن به جامعه اروپا که بعدها به اتحادیه اروپا تغییر نام یافت، در14 آوریل 1987 ارائه شد و ترکیه از 12 دسامبر 1999 به طور رسمی به عنوان نامزد عضویت در آن شناخته و مذاکرات الحاق نیز از سوم اکتبر سال 2005 آغاز شد.

در طول مذاکرات سال‌های گذشته درباره 22 سرفصل از سرفصل‌های 35 گانه عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، دو طرف هنوز به نتیجه لازم دست نیافته‌اند؛ در عین حال، کشورهای کلیدی اتحادیه اروپا یعنی آلمان و فرانسه مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا هستند. از سوی دیگر، روابط اتحادیه اروپا و ترکیه در سه سال گذشته دچار تحولات منفی قابل توجهی شده است.

پس از کودتای نظامی نافرجام 15 ژوئیه 2016 در ترکیه، روابط ترکیه و کشورهای اروپایی بر سر نحوه برخورد آنکارا با متهمان کودتا و نیز تغییرات سیاسی و قضایی اساسی در ترکیه تیره شده است. کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 در ترکیه موجب انتقاد شدید آنکارا از موضع بی تفاوت اتحادیه اروپا درباره آن شد. در ادامه نیز، این نهاد اروپایی از نحوه رفتار دولت ترکیه با عوامل کودتا و نیز نقض تعهدات خود در رابطه با روند عضویت در اتحادیه اروپا به شدت انتقاد کرد. همچنین برگزاری همه پرسی اصلاح قانون اساسی در ترکیه در آوریل 2017 با انتقاد شدید اتحادیه اروپا و دیگر مقامات ارشد اروپایی مواجه شد. از نگاه بروکسل، این گام، عقب گرد مهم در این کشور محسوب می شود.

گزارش اتحادیه اروپا
مقامات ارشد اتحادیه اروپا نیز در اظهارات خود بر روند واگرایی فزاینده بین ترکیه و این اتحادیه تاکید کرده اند. دراین راستا در اواخر فروردین 1397 "یوهانس هان"  کمیسرگسترش اتحادیه اروپا در باره روند گسترش این اتحادیه گزارشی منتشر کرد. وی در این گزارش اعلام کرد که ترکیه به سرعت از مسیر عضویت در اتحادیه اروپا دور می شود. در این گزارش، تصریح شده بود که ترکیه به برداشتن گام های بلند برای دوری از اتحادیه اروپا، به ویژه در زمینه های حاکمیت قانون و حقوق بنیادین ادامه می دهد.
انتشار اين گزارش موجب ناامیدی هرچه بیشتر آنکارا از تحقق خواسته دیرینه خود برای عضویت در اتحادیه اروپا و افزایش اختلافات متقابل شد. این گزارش و جمع بندی آن، نشان دهنده شدیدترین انتقاد اتحادیه اروپا از آنچه حرکت ترکیه به سمت اقتدارگرایی می خواند، به شمار می آید.
موضع آنکارا در برخورد با این انتقادات، موضعی تهاجمی مبنی بر تهدید بروکسل به کاهش تعاملات و روابط با اتحادیه اروپا بوده است. بینالی ییلدریم نخست وزیر وقت ترکیه در این زمینه اظهار داشته بود که روابط ترکیه با اتحادیه اروپا به پایین ترین سطح در دوران معاصر رسیده است. همچنین آنکارا در پاسخ به بروکسل اعلام کرد که اتحادیه اروپا رفتار منصفانه با ترکیه ندارد. "بکیر بوزداغ" سخنگوی دولت ترکیه گفت که اظهارات مثبت در گزارش اتحادیه اروپا نتوانست سرپوشی بر رفتار نامناسب این اتحادیه با آنکارا بگذارد.
 
وخامت روز افزون روابط
وخامت روز افزون روابط بین ترکیه و اتحادیه اروپا بعد از کودتای نظامی نافرجام ژوئیه 2016 باعث شده تا بسیاری از مقامات بلندپایه اروپایی به دلیل اقدامات دولت ترکیه علیه مخالفان خواستار توقف مذاکرات عضویت این کشور در اتحادیه اروپا شوند.
کشورهای اروپایی به ویژه آلمان، دولت ترکیه را متهم کرده اند که از کودتای نافرجام این کشور برای تسویه حساب با مخالفان سیاسی اش استفاده می کند. این مساله باعث تشدید اختلافات بین بروکسل و آنکارا شده است.ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا در این باره گفته است: "بارها به مقامات آنکارا به ویژه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه هشدار داده ام، اما با این حال هر روز شاهد دورتر شدن این کشور از معیارهای اروپا هستیم".
در مقابل، اردوغان با اینکه از رویکرد اتحادیه اروپا آگاه است، اما بارها از بروکسل خواسته است که صریح و آشکارا در باره تمایل یا عدم تمایل در باره عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا موضع خود را اعلام کند. با توجه به تغییرات مد نظر اردوغان درسیستم سیاسی ترکیه و نیز دستگاه قضایی این کشور، از نگاه کشورهای مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا مانند فرانسه، آلمان و اتریش، هیچ جایگاهی برای ترکیه در اتحادیه اروپا متصور نخواهد بود، زیرا این تغییرات بر خلاف اصول و ارزش ها و معیارهای اروپایی تلقی می شود.
در این راستا، برگزاری همه پرسی اصلاح قانون اساسی در ترکیه در آوریل 2017 با انتقاد شدید اتحادیه اروپا مواجه شد. از نگاه اروپایی ها، این همه پرسی و اقدامات ناشی از آن، پسرفت بزرگی در دموکراسی ترکیه محسوب می شود. پس از این همه پرسی، برخی از مقامات ارشد اروپایی اعلام کردند که مذاکرات بروکسل با آنکارا باید متوقف شود. این دیدگاه اکنون هواداران بیشتری به خود جلب کرده و لذا روز به روز از احتمال عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا کاسته می شود. امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در ژانویه 2018 به صراحت اعلام کرد که تحولات اخیر ترکیه اجازه پیشرفت در روند مذاکرات برای الحاق این کشور به اتحادیه اروپا را نمی دهد.
 
مصوبه پارلمان اروپا
پارلمان اروپا به عنوان نهاد قانون گذاری این اتحادیه رویکردی منفی در قبال عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اتخاذ کرده است. در این راستا، پارلمان اروپا در22 اسفند 1397( 13 مارس) مصوبه ای درباره توقف مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا با 370 رای موافق، 109رای مخالف و 143 رای ممتنع تصویب کرد. این مصوبه غیرالزام‌آور بوده و تصمیم نهایی در این خصوص برعهده کشورهای عضو اتحادیه اروپا است.
در گزارش پارلمان اروپا، ادعا شده که اقدامات ترکیه پس از کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ در سرکوب مخالفان و ایجاد محدودیت برای آزادی‌های فردی و مدنی باعث دور شدن ترکیه از عضویت در اتحادیه اروپا شده است.دخالت نظامی ترکیه در سوریه یکی دیگر از موارد اختلاف بین اتحادیه اروپا و آنکارا است. در این گزارش، از سیاست ترکیه در قبال بخش یونانی‌نشین قبرس انتقاد و خواسته شده به حضور نظامی خود در این جزیره پایان دهد.
این مصوبه در حالی تصویب شده که نشست شورای همکاری ترکیه و اتحادیه اروپا پس از چهار سال وقفه، قرار بود در بروکسل برگزار شود.در عین حال مصوبه پارلمان اروپا با واکنش منفی مقامات ارشد ترک مواجه شد. عبدالله حمید گل، وزارت دادگستری ترکیه با اشاره به اقدام اخیر پارلمان اروپا درباره درخواست توقف روند مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، گفت: "گزارش اخیر این پارلمان علیه ترکیه یک گزارش جانبدارانه بوده و مغایر با ارزش‌های بنیادین اتحادیه اروپا است. از یک سو اروپا خود را طرفدار دموکراسی و حقوق بشر می‌داند اما از سوی دیگر، از کسانی که علیه آزادی‌ها و حقوق افراد وارد دشمنی می‌شوند، حمایت می‌کند".
ابراهیم کالین، سخنگوی دفتر ریاست‌جمهوری ترکیه نیز اظهار داشت که مصوبه توصیه‌ای پارلمان اروپا مبنی بر پایان مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا نشان‌دهنده موضع پوپولیستی و غیرصمیمی برخی از سیاستمداران‌ اروپایی است. چنین سیاست‌هایی نگران‌کننده است.
همچنین؛ عمر چلیک، سخنگوی حزب عدالت و توسعه با اشاره به اقدام اخیر پارلمان اروپا علیه ترکیه در پیامی در توئیتر نوشت: "این تصمیم یک تصمیم بی‌اعتبار، غیرالزام‌آور و بی‌ارزش است. این تصمیم نشان می‌دهد که پارلمان اروپا، اسیر رویکردهای افراطی راستی شده است. پارلمان اروپا از اصول دموکراتیک دور شده است."
به این ترتیب، امید ترکها برای عضویت در اتحادیه اروپا که سالها به دنبال آن بوده اند اکنون کاملا رنگ باخته است. از دیدگاه اتحادیه اروپا، برای ادامه روند عضویت ترکیه در این اتحادیه، آنکارا باید معیارها و اقدامات مدنظر بروکسل را عملی کند و بدون تحقق این مساله، ترکیه نباید امیدی برای پیوستن به این نهاد اروپایی داشته باشد. "دونالد توسک" رئیس شورای  اروپا در این باره گفته است: موضع ما روشن است؛ پیشرفت در زمینه این مسائل به ما اجازه خواهد داد که روابط اتحادیه اروپا و ترکیه از جمله درباره فرآیند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را به پیش ببریم.
از سوی دیگر، خواسته های اتحادیه اروپا با واکنش منفی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه مواجه شده است. وی تاکنون نرمش و یا اقدام انعطاف آمیزی برای کاهش تنش و اختلافات کنونی با بروکسل انجام نداده است. اردوغان گفت: "برای اروپا که مدعی قدرت جهانی است یک اشتباه بزرگ خواهد بود که ترکیه را از سیاست گسترش خود کنار بگذارد".
اردوغان بارها از بروکسل خواسته است که صریح و آشکار در باره تمایل داشتن يا نداشتن به عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا  موضع خود را اعلام کند. با این حال، این رویکرد اردوغان باعث ناخرسندی شدید اروپایی ها شده است. به گفته "پیتر فیلیپ" کارشناس سیاسی آلمانی، لحن کلام سیاستمداران ترکیه باید تغییر کند. مقامات بلندپایه اروپایی مانند آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به دلیل اقدامات دولت ترکیه علیه مخالفان و نیز اقدامات اردوغان در عرصه داخلی ترکیه، خواهان توقف مذاکرات عضویت این کشور در اتحادیه اروپا بوده اند.
 
جمع بندی
با توجه به تغییرات صورت گرفته در نظام سیاسی ترکیه، از نگاه کشورهای مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا مانند فرانسه، آلمان و اتریش هیچ جایگاهی برای ترکیه در اتحادیه اروپا متصور نخواهد بود، زیرا این تغییرات بر خلاف اصول و ارزش ها و معیارهای اروپایی تلقی می شود. از نگاه شورای اروپا نیز اصلاحات قانون اساسی ترکیه، راه را برای گسترش خودکامگی و بازگشت به عقب در این کشور فراهم کرده است.
ماریان میکو، گزارشگر ترکیه در مجمع پارلمانی شورای اروپا، در این باره تاکید کرد که اصلاحات قانون اساسی ترکیه که موجب افزایش چشمگیر قدرت و اختیارات رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور شده، مطابق درک مشترک و ساختاری اروپا از دموکراسی نیست. این دیدگاه، اکنون هواداران بیشتری به خود جلب کرده و لذا روز به روز از احتمال عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا کاسته می شود. این رویکرد اروپایی ها، موجب ناامیدی هرچه بیشتر آنکارا از تحقق خواسته دیرینه خود برای عضویت در اتحادیه اروپا شده و اکنون با رای پارلمان اروپا به توقف رسمی روند مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا، تیر خلاص به این فرآیند زده شده است.
 
نویسنده: دکتر سید رضا میرطاهر کارشناس مسائل بین الملل
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
پیروز پر گل سپاهانی‌ها مقابل تیم قطری در ترکیه
استفاده از عوامل بیولوژیک در بیش از ۵۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان‌غربی 
بررسی چالش‌های تأمین اجتماعی مازندران در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما
تخصیص زمین به ۳۳۰ خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی 
برخورد عبرت آموز دستگاه قضایی با استخراج غیرمجاز رمزارز 
تلاش ونزوئلا برای آزادی ۲۹ کودک ربوده شده در آمریکا
همراهی مردم روشنایی پایدار را تضمین می‌کند 
تداوم وزش بادهای شدید در سمنان
کمبود پایگاه اورژانس در طالقان
صعود پسران کمتر از ۱۶ سال ایران به رقابت‌های جام آسیا
دومین روز رزمایش مرکب امداد و نجات ۲۰۲۵ در دریای خزر
بازتاب دستگیری جاسوسان اسرائیلی در ایران در رسانه‌های ونزوئلا
پیام استاندار لرستان به مناسبت هفته ملی مهارت
احیای دریاچه ارومیه مهم‌ترین مأموریت ماست / دریاچه ارومیه قطعاً احیا خواهد شد
دیدار استاندار آذربایجان‌غربی با معاون اول رئیس‌جمهور و رئیس کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه
آذربایجان‌غربی می‌تواند قطب توریسم سلامت شود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم
آسیب دیدگان از جنگ در منازل موقت اسکان داده می‌شوند
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)
حمله پلیس کانادا به تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در شهر تورنتو  (۱ نظر)